Τις διορθωτικές κινήσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις εισφορές των… ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των κλάδων, προαναγγέλλει με άρθρο στην «Αυγή» o Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι συστατικά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης είναι οι θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς, «ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ εξηγεί με στοιχεία και παραδείγματα γιατί οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι «όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ». Και αυτό αφορά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτοί, όπως σημειώνει, και μάλιστα όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων.

«Ήδη προσανατολιζόμαστε στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους χαμηλούς συντελεστές», προσθέτει ο κ. Κατρούγκαλος. Προσθέτει δε πως «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ώστε να συνεχίσει να επιταχύνεται η αναδρομική λειτουργία του νέου συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι, όπως στην περίπτωση των δικηγόρων, είναι ανοικτός σε προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα, προσδιορίζοντάς το στα 10.000 ευρώ το χρόνο.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνο δεν θα ανεχθούμε: να την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια», καταλήγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese