Με αιχμές η ομιλία του προέδρου  της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι…
”αν τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις πολιτικές που προτείναμε, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα”

Αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση από την Ευρώπη για το θέμα του προσφυγικού, με τις επισημάνσεις για καθυστερήσεις να πληθαίνουν.

Τα μηνύματα από το Στρασβούργο δεν είναι καθόλου θετικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας που έκανε λόγο για καθυστέρηση της δημιουργίας hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Με αιχμές και η ομιλία του προέδρου  της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι ”αν τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις πολιτικές που προτείναμε, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα”, και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δέσμευση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., υπογράμμισε, μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, πως τους επόμενους μήνες η Ε.Ε πρέπει να κινηθεί με σταθερά και αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκλησή της το προσφυγικό ζήτημα που απειλεί τα θεμέλια της Ε.Ε.

”Πρέπει να προχωρήσουμε στη συμφωνία της Ε.Ε. και της Τουρκίας, να παρέχουμε βοήθεια στην Ιορδανία και τον Λίβανο, χώρες που φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, διαδικασία που καθυστέρησε σημαντικά, ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια σχετική πρόοδο. Το τρίτο βήμα είναι η καταπολέμηση των διακινητών και η μετεγκατάσταση των προσφύγων”, τόνισε ο κ. Ρούτε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ε.Ε. πρέπει να είναι ειλικρινής με τους πρόσφυγες, καθώς η προστασία που οφείλει να τους παρέχει δεν σημαίνει πως θα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που θα αποφασίζουν σε ποιό κράτος –μέλος της Ε.Ε επιθυμούν να ζήσουν, καθώς αυτό θα το αποφασίζει η ίδια η Ε.Ε. “Πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα και να βεβαιωθούμε ότι αυτά είναι ορατά προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. (..) Η τήρηση των υποσχέσεων και των συμφωνιών θα πρέπει να είναι η νέα νόρμα στην Ευρώπη. Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία”, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε στη σημερινή συζήτηση για την έναρξη της νέας εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου.
 
Ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν ασφαλείς οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, να τεθούν υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα, ειδικά στην Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα σημεία υποδοχής “hotspots” και να επιλυθεί το ζήτημα της ορθής καταγραφής των προσφύγων. “Οι τρέχοντες αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μας τελειώνει ο χρόνος. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες”, συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε πως χρειάζεται να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να αποφύγουμε την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και κατηγόρησε συγκεκριμένα κράτη-μέλη για την απροθυμία τους να συμβάλουν στην δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως αν είχαν γίνει στο παρελθόν όσα έπρεπε να είχαν γίνει, τώρα δεν θα υπήρχαν μόνα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που προσπαθούν να διαχειριστούν μόνα τους τις προσφυγικές ροές, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει την «κόντρα» της Κομισιόν με την Ιταλία και τον κ. Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο διάλογος ήταν έντονος, αλλά είναι κάτι φυσιολογικό στις δημοκρατίες.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα της λεγόμενης Ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη θα κόστιζε έως και 3 δις ευρώ, κυρίως από απώλειες των επιχειρήσεων. Με περίπου 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους να μετακινούνται στην Ευρώπη καθημερινά και περίπου 57 εκατ. διασυνοριακές μετακινήσεις μέσα στο ευρωπαϊκό μπλόκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η κάθε ώρα καθυστέρησης στα σύνορα έχει κόστος.

Στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε δήλωσε πως οι περισσότεροι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε., κάτι που επιθυμεί άλλωστε και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξες για “fair deal” με τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Ο Ισπανός Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ από τους Σοσιαλιστές σημείωσε ότι όταν επιστρέφουν στις χώρες τους οι ηγέτες της ΕΕ, αγνοούν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προειδοποίησε  ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει να το κάνει αυτό, “θα επέλθει ο πολιτικός της θάνατος”.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese