Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα που την έλεγαν …Τσεχοσλοβακία. Όχι πολύ παλιά. Μέχρι "πρόσφατα". Μέχρι το 1993…Ύστερα έγιναν δυο κράτη και… μέσα σε 37 ασπρόμαυρες φωτογραφίες ένας …Τσεχοσλοβάκος (γεννήθηκε στην…

 

Πράγα, στα 1960) φωτογράφος "γράφει" φωτογραφικά τις εικόνες της…
 
Κι αν "μια φωτογραφία είναι …1.000 λέξεις", ο Karel Cudlín γράφει με το φακό του 37.000 ασπρόμαυρες λέξεις και φωτο-γράφει την πρόσφατη ιστορία της χώρας του.

Αυτή την ιστορία θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν μέσα από τις 37 εκτιθέμενες φωτογραφίες οι επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο "Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία" που έχει αναπτυχθεί στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00.

Η Τσεχοσλοβακία ήταν ένα κράτος που περιελάμβανε τα σημερινά κράτη της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Πριν από τον Β» Παγκόσμιο Πόλεμο συμπεριελάμβανε και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής Ουκρανίας.

Δημιουργήθηκε επίσημα το 1919 και καταλύθηκε από τους Γερμανούς το 1939. Απελευθερώθηκε το 1945 και την 1 Ιανουαρίου του 1993 διασπάστηκε ειρηνικά, με πρωτοβουλία των Σλοβάκων, στη σημερινή Τσεχία και τη Σλοβακία.

Η πρώην πρωτεύουσα Πράγα παρέμεινε πρωτεύουσα της Τσεχίας, ενώ πρωτεύουσα της Σλοβακίας ανακηρύχθηκε η Μπρατισλάβα, αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο φωτογράφος Karel Cudlín γεννήθηκε το 1960 στην Πράγα της τότε Τσεχοσλοβακίας και αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου FAMU.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες της Τσεχίας, ενώ το διάστημα 1997-2003 υπήρξε ένας από τους επίσημους φωτογράφους του τότε προέδρου της χώρας Václav Havel.

Ο Cudlín ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα. Με προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο κατέγραψε τις στιγμές της Βελούδινης Επανάστασης στην Τσεχία, το Νοέμβριο του 1989.

Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές, στο Μουσείο Ludwig στην Κολωνία, το Μουσείο του Τείχους στο Βερολίνο, το Μουσείο de l» Elysée στη Λωζάνη αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές στην Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες.

Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Συμμετέχει τακτικά στο διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας "Czech Press Photo", στον οποίο έχει αποσπάσει 18 βραβεία σε διάφορες κατηγορίες.

Μάλιστα, έχει εκδώσει και λευκώματα με θέματα, όπως είναι η εβραϊκή κοινότητα, εικόνες από την Πράγα και "Το γερμανικό φθινόπωρο στην Πράγα του 1989".

Οι επισκέπτες της έκθεσης στο Γενί Τζαμί θα έχουν τη δυνατότητα να δουν 37 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την Τσεχοσλοβακία του 1979, την Τσεχική Δημοκρατία αλλά και την Πράγα του 2014.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο "Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία" του Karel Cudlín, θα πραγματοποιηθούν στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00. Η βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιωθεί μουσικά από τη βιολονίστα Sissi Santourtzoglou.

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου (Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 έως 18:00, Σάββατο 11:00 – 15:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά).English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese