Σε κυβερνητική πρωτοβουλία που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και το μπλόκο των κομμάτων…

 

της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ.

Παρά το γεγονός ότι στην ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια η τροπολογία που είχε καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς υπερψηφίστηκε με διευρημένη πλειοψηφία, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ, στη Διάσκεψη των Προέδρων που ακολούθησε η πρόταση του Νίκου Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Χαριλάου Τρικούπη.

Το αδιέξοδο με τη σκληρή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε ευθέως τον νέο πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων συμφερόντων.

«Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία. Με το «Καλημέρα», μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας στην συνέχεια, ότι «η κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα» και καταλήγοντας «η συνέχεια στο Κοινοβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μετά το αδιέξοδο, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς τόνισε σε δημοσιογράφους πως κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην δημοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως η πιθανότερη αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι η κατάθεση ρύθμισης που θα δίνει την αρμοδιότητα ορισμού των μελών του ΕΣΡ στο υπουργικό συμβούλιο.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του προέδρου της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της άκαρπης ψηφοφορίας: «Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει σχετική ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Η πρόταση Βούτση

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είδε την τελική πρότασή του για την στελέχωση του ΕΣΡ να καταψηφίζεται και να μην συγκεντρώνει τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, όπως απαιτείται. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν οι 7 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής και της Ενωσης Κεντρώων ενώ οι τρεις βουλευτές από ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Η πρόταση του κ. Βούτση περιελάμβανε τους:

Λαοκράτη Βάσση για την θέση του προέδρου ΕΣΡ

Ροδόλφο Μορώνη για την θέση του αντιπροέδρου

Βασίλης Καραποστόλη, Γιώργο Κόλλια (στέλεχος Εθνικής Τράπεζας στον τομέα για τα οικονομικά των media), Λίλιαν Μήτρου, Φάνη Πετραλιά (γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Γιώργος Πλείος, Γιάννης Τζανετάκος (πρώην διευθυντής 9,84 )

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, επέμεινε στην πρόταση του κόμματός του να επαναφέρει η κυβέρνηση τουλάχιστον, όπως είπε, τις αρμοδιότητες από το υπουργείο Επικρατείας στο ΕΣΡ, σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απαραίτητο, καθώς εμείς επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει αυτή η κατάσταση της ασυδοσίας».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, δήλωσε κάθετα αρνητικός στην πρόταση καθώς όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια μικρή τομούλα στο θέμα των ΜΜΕ σαν πλαστικός χειρούργος, ενώ έχει να κάνει με ένα μεγάλο ασθενή και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις».

«Εμμένουνε στη θέση μας για παρών. Το ίδιο ψηφίσαμε και παλαιότερα και η εμπειρία μας επιβεβαίωσε. Η στάση μας δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Όλοι εδώ ζούμε, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο των ΜΜΕ, και των κρατικών καναλιών, σε αυτό το σύστημα κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τα δείγματα που έχουμε επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ίδια κατάσταση», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να κλείσουν πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης , δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε βιασμό, καταψηφίζουμε», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, που νωρίτερα είχε θέσει δύο προϋποθέσεις: Να ενημερωθούν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, αν υπάρχει, μεταξύ καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουδεμία από αυτές τις επιστολές δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού αλλά αφορά το αν η ΕΡΤ δύναται να είναι πάροχος δικτύου, πέραν του δικού της, προς τρίτους για προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, απαντώντας στον κ. Λοβέρδο σχετικά με την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε μεν θετικό βήμα την πρόταση του υπουργού Επικρατείας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει η Βουλή για τον αριθμό των αδειών, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ευρύτερη συναινετική λύση ως προς τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν για να έχει «εχέγγυο αξιοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο για υποκριτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία, όπως είπε, συνεργεί στη συνέχιση της ανομίας και της ασυδοσίας.

«Δεν τιμά κανένα η παρούσα κατάσταση. Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι νομιμοποιούμε ένα καθεστώς χωρίς ποτέ οι ιδιοκτήτες καναλιών να έχουν πληρώσει για τις άδειες. Το αφήνουμε στο διηνεκές χωρίς να έχουν πληρώσει;», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς κάλεσε όλα τα κόμματα «να μην αφήσουν την ευκαιρία για ευρεία συναίνεση να πάει χαμένη», τονίζοντας ότι «υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Υπογράμμισε ακόμα ότι, η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε άλλες σκοπιμότητες να ακυρώσουν την διαδικασία αυτή».

 

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese