Μιάμιση ώρα έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν εκρηκτική…

Είναι ενδεικτικό ότι όσο διαρκούσε η συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές σε δημοσιογράφους άνοιγε τα πρώτα μέτωπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνουν οι πηγές πως:
«Ζητάμε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ειδικά στο θέμα με τους δανειστές και την διαπραγμάτευση. Δηλαδή το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρεις πολιτικά σε αυτό είναι μια γραμμή που και οι ίδιοι θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν βοηθάει».

Σύμφωνα με τις διαρροές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ:
Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.
Πρέπει να πάρεις θέση για το Δ.Ν.Τ να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ
Του ζήτησε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.

Αλλά και μετά το τέλος της συνάντησης, οι διαρροές του Μαξίμου συνεχίστηκαν σε πολεμικό κλίμα:

«Καλώς έγινε αυτή η συνάντηση.
Τονίζουν πως θα πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές για τους διορισμούς… Και συζητάμε πλέον τα σοβαρά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε 4 θεματα στη συζήτηση πάνω στα σοβαρά ζητήματα

1. Το ασφαλιστικό. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως περιμένουν να καταλήξει σε θέση η ΝΔ δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν υπάρχει θέση της ΝΔ ή αν η ΝΔ έχει μια θέση που δεν θέλει να την πει ακόμα.
Το γεγονός είναι ότι έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες και η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στην ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη της μικροπολιτικής
Δεν έχει ανοίξει κανένα σοβαρό θέμα από αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Κάνουν μικροπολιτικές στη ΝΔ
«Θέλουμε να σταματήσουν τα τζαρτζαρίσματα και να μπούμε στη σοβαρή συζήτηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Μαξίμου.

2. Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση αυτή τη στιγμή.
Για τη στάση των θεσμών και για αυτά που είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκάθαρα ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και σαφής τοποθέτηση από τους θεσμούς.

Περιμένουμε και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν.
Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί μια στάση που να θέλει να βοηθήσει την κοινωνία

3. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Υπενθυμίζουν πως αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε αυτό το πόστο και θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο του Βερναρδάκη το οποίο κατά την άποψή μας είναι μια μεταρρύθμιση που απέφευγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός.

4. Η σύνθεση του ΕΣΡ. Η δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη ήταν πάρα πολύ προσεκτική. Δεν κατήγγειλε κανέναν, αυτό που είπε ότι κρινόμαστε όλοι από τη θέση μας στο ζήτημα αυτό.
Επειδή ακούμε διάφορα από το πρωί, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται και να έρθουν στη διάσκεψη των προέδρων και να τοποθετηθούν.

Το tweet του Τσίπρα
Ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης ήταν και η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός στο Twitter, λίγα λεπτά μετά από το τέλος του τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καβγάς ξεκίνησε πριν το τετ α τετ

Λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις για τον κομματισμό και τους διορισμούς συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο.

Από τη μία πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ πως διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και στον λαϊκισμό, με τη Συγγρού να απαντάει πως οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της χώρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καλώς ήρθες, Κυριάκο

Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στις κάμερες, καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΝΔ. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν τον παρακάτω διάλογο:
«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο, ανέφερε, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος».

Δείτε τον διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες

Η αρχή της κόντρα έγινε με το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου
Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις με αφορμή τον διορισμό συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «έφοδο κατάληψης του κράτους».

«Την ώρα που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας», τόνισε σε δήλωσή του και προσέθεσε: «Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία».

«Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία», κατέληξε.

Μαξίμου: Η ηγεσία Μητσοτάκη διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό
Μία ώρα περίπου πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη ήρθε και η απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε αντεπίθεση και κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσπάθησε να επιβάλει τους κολλητούς της ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο.

«Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους;
Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία.
Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους.
Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους.
Λίγη αιδώς δεν βλάπτει» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς συγγενών στο Δημόσιο
Ανακοίνωση για τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στη ΝΔ και συγκεκριμένα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγη μόνο ώρα πριν την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία και πιστούς συνοδοιπόρους τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το παλιό σύστημα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη και συκοφαντίες .

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής: Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων είναι από το νόμο προσωρινές. Δεν συνιστούν μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις αυτές επιλέγονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τους εκάστοτε υπουργούς. Η θητεία τους ολοκληρώνεται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία του πολιτικού προσώπου που τους τοποθέτησε. Οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτοί που απολύθηκαν αντισυνταγματικά από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε διορίσει 51(!) μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργικό του γραφείο.

Είναι προκλητικό να μιλούν οι αρχιτέκτονες του πελατειακού κράτους για ρουσφέτια, όταν οι ίδιοι απαξίωναν συστηματικά κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, διορίζοντας μόνιμους δημοσίους υπάλληλους τα “δικά τους παιδιά” χωρίς κανένα κριτήριο. Είναι προσβλητικό για τους πολίτες να μιλούν για αύξηση των μετακλητών στα υπουργεία, όταν μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν με νόμο να τους μειώσει.

Είναι απαράδεκτο να μιλάει η ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων όταν για πρώτη φορά η επιλογή τους έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή στην οποία μετείχαν και στελέχη του κόμματος της.

Είναι προφανές, εν όψει και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, πως η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της. Θα τα χάσει κι αυτά.

Το μνημόσυνο

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι το μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» ήταν η απάντηση κύκλων της ΝΔ στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese