«Δεν ήρθα εδώ τείνοντας χέρι επαιτείας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Βερολίνο και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της. Σε ό,τι αφορά…

 

τον δικό του ρόλο, διευκρίνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας, αγωνιζόμενος μαζί με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της.

«Βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βερολίνο και λίγο πριν μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «έρχεται η ώρα των εταίρων» -θα πρέπει δηλαδή και η ΕΚΤ να επανεξετάσει το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ελλάδα δηλώνει την συμπαράστασή της στην προσπάθεια της ΕΚΤ να διαδραματίσει τον ρόλο τής πραγματικής κεντρικής τράπεζας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ρευστότητας, δήλωσε σχετικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους γερμανούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε το ζήτημα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν αφορά τόσο το νόμισμα, αλλά τον άνθρωπο. «Πραγματικός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που μπορεί να αντέξει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δομικό πρόβλημα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός διδάσκει ανθρωπισμό απέναντι σε φαινόμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει δικαιωθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα ανατολικά, σημείωσε: «Εύχομαι να αποδειχθεί ότι δικαιώθηκε, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται το αντίθετο. Η Γερμανία γνωρίζει σήμερα ποιοι είναι οι πραγματικοί της σύμμαχοι στην Ευρώπη». Προσέθεσε δε ότι οποίο κράτος-μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Το ίδιο άλλωστε συνέβη πρόσφατα με την Ελλάδα, επισήμανε.

«Ευπρόσδεκτη η Frontex, αλλά…»

Η Frontex είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα, αλλά τα σύνορα της Ελλάδας καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο υπό ελληνική ηγεσία, σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει σύνορα και διαχείριση συνόρων, τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών περιπολιών των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνεί να της δοθεί γι’ αυτό στήριξη, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΕ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Άγκυρα και επανέλαβε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για συνεργασία των λιμενικών αρχών της Τουρκίας με διακινητές ανθρώπων, ενώ η κύρια υποχρέωσή της είναι να εμποδίζει τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, αλλά όχι σε βάρος των ανθρώπων και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη οργάνωσης ευρωπαϊκής αρχής, η οποία θα αποφασίσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.

Τι είπε για τον ρόλο του ΔΝΤ

Σοβαρός και εμβληματικός θεσμός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν γνωρίζει τη λειτουργία της Ευρώπης και του ευρώ, επισήμανε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τάχθηκε υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Λίγο πριν μεταβεί στην Φρανκφούρτη, τόνισε την ανάγκη ο ESM να αναπτύξει άμεσα τις ανάλογες δομές προκειμένου να μην χρειάζεται το ΔΝΤ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο γ´ πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση και εξήγησε εκ νέου ότι δεν γίνεται λόγος για «κούρεμα», αλλά για ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους του ESM. Μετά την αξιολόγηση, ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές, αν διαπιστωθούν από κοινού σημεία και μέτρα ιδιαίτερα υφεσιακής προοπτικής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese