Σταθεροποίηση στον τραπεζικό κλάδο…
της ευρωπεριφέρειας, «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτή η σταθεροποίηση του ενεργητικού των τραπεζών εξαρτάται από την ανάκαμψη των εγχώριων οικονομιών, οι οποίες αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Fitch, στη νότια Ευρώπη, 44 τράπεζες έχουν σταθερές προοπτικές, 11 έχουν θετικές προοπτικές και μόλις μία έχει αρνητικές προοπτικές.

Οι τράπεζες με τις θετικές προοπτικές συγκεντρώνονται κυρίως στην Ισπανία, καθώς αντανακλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Για την Ελλάδα, ο οίκος δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς τονίζει ότι για το 2016 περιμένει μέτρια ανάπτυξη για όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, αλλά όχι για τη χώρα μας.

«Η ανάπτυξη αυτή θα στηρίξει τον νέο δανεισμό από τις τράπεζες, αν και η δανειοδότηση πιθανότατα θα παραμείνει χαμηλή» σημειώνει ο οίκος.

Επιπλέον, εκτιμά ότι η ποιότητα στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών του Νότου θα παραμείνει αδύναμη σε σχέση με εκείνη των τραπεζών του Βορρά για το άμεσο μέλλον.

Οι τράπεζες θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ισορροπήσουν τα βιβλία τους εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων» δανείων, συμπληρώνει.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese