Μεγάλες διαστάσεις για την κυβέρνηση έχει πάρει η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά την υπόθεση με τους διορισμούς της μητέρας…
και της αδελφής του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, με κείμενό του στην Αυγή επανέρχεται και εξαπολύει νέα επίθεση, φροντίζοντας -ωστόσο- να “μαζέψει” τα περί ΕΑΜ, στα οποία αναφέρονταν στην πρώτη του απάντηση. Σε αυτό φαίνεται να έπαιξε ρόλο και η έντονη ενόχληση που υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι… πυρ και μανία για το ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση.

Το χρονικό
Ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρχικά με ένα μακροσκελές άρθρο του για το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, στο kokkino.gr, στο οποίο ανέβαζε τους τόνους και έκανε αναφορές στην δράση των συγγενών του.

Αυτό το κείμενο φέρεται να ενόχλησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο E tv, υπουργός της κυβέρνησης τονίζει χαρακτηριστικά πως “μεγαλύτερη ζημιά μας έκανε αυτή η υπόθεση παρά το ασφαλιστικό”!

Αυτή η δυσφορία του Μαξίμου φαίνεται πως ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κείμενο, αυτή τη φορά στην ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής.

Στο συγκεκριμένο κείμενο, είναι φανερό πως υπάρχει μία διάθεση… αποκλιμάκωσης, ωστόσο και πάλι υπάρχουν έντονες αναφορές, όπως το κλείσιμο του κειμένου, όπου αναφέρεται: “Στον κιτρινισμό και στην σπέκουλα ο ρόλος της Αριστεράς και της νεολαίας είναι να σηκώνει τείχη…”.

Μάλιστα, ο Ιάσονα Σχινάς Παπαδόπουλος τονίζει πως “για το μόνο λόγο που οφείλω να απολογηθώ, είναι που δεν πρόλαβα να ανοίξω εγώ, να ανοίξουμε εμείς αυτή τη κουβέντα για το τι σημαίνει κράτος, τι πολιτική και τη συνέπεια”.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως στο κείμενό του χρησιμοποιεί την φράση “τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης”, αρνούμενος ότι υπήρξαν διορισμοί!

Η (δεύτερη) απάντηση
Ολόκληρο το κείμενο του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοσης της Αυγής, με τίτλο “Ιάσ. Σχινάς: Δεν θα το βάλουμε κάτω, αντιθέτως θα τα βάλουμε κάτω”:

“Το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος, που με αφορμή την οικογένεια μου επιχειρεί να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει την αίσθηση στη κοινή γνώμη πως εν τέλει είμαστε όλοι “το ίδιο” με υποχρεώνει να τοποθετηθώ για ένα ζήτημα κατ αρχήν πολιτικό το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί προσωπικό. Οφείλουμε λοιπόν να επαναφέρουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο λαϊκισμό, την σπέκουλα και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Η υπόθεση της διαχείρισης-μετασχηματισμού του κράτους, είναι μια κουβέντα που – λόγω της μεταπολιτευτικής εμπειρίας και του πελατειακού κράτους που δόμησαν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού- αποτελεί ταμπού για τη κοινωνία. Σε αυτήν και μόνο, όπως και στους νέους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι υποχρεωμένος να δώσω μια απάντηση και αυτό θα κάνω.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα. Οι μόνοι διορισμοί που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει στο δημόσιο στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του είναι οι απολυμένοι της κυβέρνησης Σαμαρά και αυτό μετά από αγώνες του λαού και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του αμιγώς κυβερνητικού μηχανισμού, οφείλω να είμαι ξεκάθαρος. Θεωρώ προφανή και απολύτως θεμιτή την τοποθέτηση σε αυτόν, ανθρώπων που πιστεύουν στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το έχουν επεξεργαστεί, παλεύουν για αυτό και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να το φέρουν εις πέρας.

Τα ΦΕΚ τοποθέτησης προσώπων λοιπόν που οι δημοσιογράφοι της διαπλοκής έφεραν στο προσκήνιο και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονόματα μελών της οικογενείας μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης την εκάστοτε εκλογική διαδικασία γιατί πολύ απλά πρόκειται για πολιτικές-μετακλητές θέσεις (οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι για μόνιμους διορισμούς σε κάποια υπηρεσία ή οργανισμό. Κανένας διορισμός λοιπόν, κανένα ρουσφέτι. Είναι σαφές πως τον στενό κυβερνητικό σχεδιασμό καλούνται να υλοποιήσουν και να στηρίξουν άνθρωποι που χαίρουν της πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού και του πρωθυπουργού. Εκτός εάν όσοι σήμερα καταγγέλλουν έχουν την απαίτηση να παραμείνουν οι δικοί τους ΕΚΛΕΚΤΟΙ στα κυβερνητικά επιτελεία την στιγμή που βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης.

Αλλά να είμαστε καθαροί χωρίς μισόλογα, οι ίδιοι που μέσα στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού επιτάσσουν την αποπολιτικοποίηση του κράτους αξιώνουν τώρα και την αποκομματικοποίηση της ίδιας της κυβέρνησης αναζητώντας νέους Παπαδήμους που θα διατηρήσουν την πρότερη κατάσταση.

Ως εκ τούτου για το μόνο λόγο που οφείλω να απολογηθώ, είναι που δεν πρόλαβα να ανοίξω εγώ, να ανοίξουμε εμείς αυτή τη κουβέντα για το τι σημαίνει κράτος, τι πολιτική και τη συνέπεια.

Στον κιτρινισμό και στην σπέκουλα ο ρόλος της Αριστεράς και της νεολαίας είναι να σηκώνει τείχη…

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ”.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese