Οι Χριστιανοδημοκράτες, ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σουηδία, κάλεσαν τη Δευτέρα να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ, καθώς θεωρούν ότι η ανεξαρτησία της αμφισβητείται,…

 

διότι ενοικιάζει το διαμέρισμα όπου διαμένει από ένα συνδικάτο που πρόσκειται στην κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα Aftonbladet αποκάλυψε τρεις ημέρες νωρίτερα την υπόθεση του διαμερίσματος που ενοικιάζει η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας στη Στοκχόλμη από το τοπικό συνδικάτο εργαζομένων του δημόσιου τομέα Kommunal, κατόπιν μιας συμφωνίας που την απάλλαξε από την ανάγκη να περιμένει για χρόνια βάσει λίστας αναμονής, όπως συμβαίνει συνήθως όταν ένας κοινός θνητός αναζητά στέγη στη Στοκχόλμη.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το μικρότερο από τα οκτώ που εκπροσωπούνται στη σουηδική Βουλή, προσέφυγε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.

Στη θεωρία, η Επιτροπή αυτή μπορεί να παραπέμψει την υπουργό Εξωτερικών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, για την τέλεση αξιόποινης πράξης κατά την διάρκεια της θητείας της.

Στην πράξη, όμως, αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και δύο αιώνες, και το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσφεύγουν συχνά τα μέλη της Βουλής, εκδίδει αποφάσεις τέτοιας φύσης μόνο σε πολύ σοβαρές υποθέσεις.

Η Βάλστρεμ, 61 ετών, η πιο αμφιλεγόμενη και η γνωστότερη προσωπικότητα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Σουηδίας, αντιμετωπίζει στη χειρότερη περίπτωση το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σε βάρος της ποινική έρευνα.

Η διεύθυνση της εισαγγελίας της Στοκχόλμης η οποία είναι αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι ανέθεσε σε δικαστικό να εξετάσει την υπόθεση. Κατά την ίδια πηγή, ο δικαστικός θα «συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και κατόπιν θα αποφασίσει το εάν θα αρχίσει προανάκριση ή όχι».

Ερωτηθείσα σχετικά σήμερα στις Βρυξέλλες από Σουηδούς δημοσιογράφους, η Βάλστρεμ απάντησε ότι δεν «ανησυχεί καθόλου» για αυτό και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να την αφήσουν να «επικεντρωθεί στη δουλειά (της)».

Εξάλλου το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το ενοικιαστήριο συμβόλαιο του διαμερίσματος, ανέφερε ότι πολλά σημεία του δεν συμμορφώνονται προς τον νόμο, έπειτα από την εξέτασή του από έναν δικαστικό ειδικευμένο σε θέματα ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese