Ο Σαμίρ Ζάζα, πρόεδρος του χριστιανικού κόμματος των «Λιβανέζικων Δυνάμεων» ανακοίνωσε τη Δευτέρα την στήριξη του στην υποψηφιότητα για την προεδρία του αντιπάλου του Μισέλ Αούν, με μια πολιτική κίνηση που" ευθυγραμμίζει"…

 

τα δύο μεγαλύτερα χριστιανικά κόμματα του Λιβάνου και πρώην αντιμαχόμενους του 15ετους εμφυλίου πολέμου.

Η ανακοίνωση του Ζάζα φέρνει τον 80χρονο Αούν πιο κοντά στην εκλογή του στην προεδρία της χώρας, που παραμένει κενή επί 20 μήνες και σηματοδοτεί ένα σπάνιο δείγμα ενότητας ανάμεσα στους κόλπους της χριστιανικής λιβανέζικης κοινότητας, που βρίσκεται για χρόνια διαχωρισμένη. Ο Ζάζα και ο Αούν υπήρξαν αντίπαλοι στον εμφύλιο πόλεμο (1975–1990).

Με βάση το Σύνταγμα, την προεδρία του Λιβάνου αναλαμβάνει ένας Μαρωνίτης.
Πέρα από τους υπάρχοντες συμμάχους, ανάμεσα τους και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, ο απόστρατος Αούν χρειάζεται την υποστήριξη άλλων οργανώσεων για να διασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή του στην προεδρία.

Ο Ζάζα προέβη στην ανακοίνωση σε ένα συνέδριο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έχοντας δίπλα του τον Αούν. Παράλληλα κάλεσε τους συμμάχους του στις επονομαζόμενες δυνάμεις της «14ης Μαρτίου», που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, σουνίτης Σάαντ Χαρίρι (υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία) να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αούντ.

Η κίνηση του Ζάζα μπορεί να ακυρώσει την πρωτοβουλία του Χαρίρι που θα οδηγούσε στην εκλογή ενός άλλου Μαρωνίτη πολιτικού, του Σουλεϊμάν Φραντζιέχ.

Ο Αούν και ο Ζάζα, επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων χριστιανικών κομμάτων του Λιβάνου, είχαν από κοινού εναντιωθεί στην πρωτοβουλία του Χαρίρι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese