Οι οδηγοί ταξί της Βουδαπέστης διαδήλωσαν τη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της πολυεθνικής εταιρείας Uber στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Οι επαγγελματίες οδηγοί απέκλεισαν με τα ταξί τους μια σημαντική διασταύρωση…

 

στο κέντρο της πόλης και κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία και προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους: να μην επιτρέπεται το "κατέβασμα" της υπηρεσίας Uber στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα στην Ουγγαρία.

Η λειτουργία της Uber Technologies Inc έχει προκαλέσει σωρεία διαμαρτυριών από οδηγούς ταξί, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί καθώς παρακάμπτει το "παραδοσιακό" μοντέλο που επιτάσσει από τους οδηγούς να πληρώνουν συχνά πανάκριβες άδειες για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Στη Βουδαπέστη, οι οδηγοί χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" τη λειτουργία της Uber η οποία χρεώνει χαμηλότερες τιμές στους πελάτες της, σε σύγκριση με την προκαθορισμένη ταρίφα των παραδοσιακών ταξί.

Σε μια ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο Facebook οι οδηγοί ζητούν να απαγορευτεί η λειτουργία της Uber στη χώρα. "Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και ζητούμε να τελειώσει η ανομία (…) Απαιτούμε να κλείσει η εφαρμογή της Uber", τονίζουν.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Την περασμένη εβδομάδα η Uber είχε ανακοινώσει ότι από το 2014, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βουδαπέστη, έχει προσελκύσει 1.200 οδηγούς και 80.000 πελάτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese