Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την υπερπήδηση των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Ασφαλιστικό, λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο…

 

οποίος σήμερα συναντάται με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, Μέρκελ και Παυλόπουλος θα θέσουν επί τάπητος το προσφυγικό, «το οποίο πλήττει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία» και την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου της χώρας στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως στο επίκεντρο θα βρεθεί η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να υπογραμμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητώντας από το Βερολίνο σκληρή στάση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν που δεν έχει τηρήσει, όπως τονίζει και σε συνέντευξή του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung καμία από τις δεσμεύσεις του.

«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων» αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ, σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού έργου για την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να ζητήσει να βρεθεί λύση προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από το Σεπτέμβριο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την διευθέτηση του χρέους της χώρας, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να μπορέσει να περάσει η οικονομία σε θετικό πρόσημο.

Την Τρίτη ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

10:45 τ.ω.

Άφιξη στο Βερολίνο.

12:10

Αναχώρηση κ. Προέδρου της Δημοκρατίας από το ξενοδοχείο για το Προεδρικό Μέγαρο, Schloss Bellevue.

12:15

Επίσημη τελετή υποδοχής.

12:30

Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Προέδρου της Δημοκρατίας με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Joachim Gauck.

12:40

Δηλώσεις κ.κ. Προέδρων στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

12:50

Επίσημο γεύμα.

16:30

Συνάντηση με την Καγκελάριο κα Angela Merkel.

17:45 – 19:30

Συνάντηση κ. ΠτΔ με Δ.Σ. Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και με εκπροσώπους Ομογενειακών Οργανώσεων στην Ελληνική Πρεσβεία.

20:20-20:30

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

09:00-09:45

Συνάντηση κ. ΠτΔ με Πρόεδρο Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων κ. Reiner Hoffmann.

10:00-10:45

Συνάντηση κ. ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Ο.Δ. της Γερμανίας κ. Norbert Lammert.

11:00-12:40

Συνάντηση κ. ΠτΔ με Καθηγητή κ. Βασίλειο Φθενάκη και με Έλληνες ανταποκριτές / δημοσιογράφους στην Ελληνική Πρεσβεία.

14:20

Άφιξη στη Φραγκφούρτη.

15:00-15:45

Συνάντηση κ. ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi.

15:50-16:10

Συνάντηση κ. ΠτΔ με Έλληνες εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

20:30 τ.ω.

Άφιξη στην Αθήνα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese