Στα 3 ευρώ συνεχίζει να κυμαίνεται η τιμή του ελαιολάδου στο Νομο Ηρακλείου, με την τιμή να διατηρείται- τουλάχιστον ως το επόμενο χρονικό διάστημα…
Όπως είχε αναφέρει από τις 7 Γενάρη μιλώντας στο CretePlus.gr ο έμπορος, ελαιουργός και τυποποιητής κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης το ευχάριστο είναι ότι η τιμή «κρατάει» καλά.

Οι παραγωγοί είναι συγκρατημένοι στις πωλήσεις τους, έχοντας λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα έχουν πει το προηγούμενο διάστημα οι έμποροι για την κατάσταση στην αγορά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Όπως έχει γράψει το CretePlus.gr επανειλημμένα, είναι τέτοιες οι συνθήκες που υπαρχουν στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζουν τους ελαιοπαραγωγούς και της Ελλάδας. Η συμβουλή που δίνουν λοιπόν οι έμποροι στους αγρότες είναι – όσοι έχουν τη δυνατότητα- να μην πωλούν το ελαιόλαδο, αλλά να το κρατήσουν και να το δώσουν προς το Μάη.

Ψηλά η τιμή στη Λακωνία

Στα επίπεδα των 3,30-3,35 ευρώ το κιλό διατηρείται, πάνω από έναν μήνα τώρα, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία, παρά τη στάση εμπορίου που φαίνεται να επιδεικνύουν συντονισμένα οι Ιταλοί έμποροι, όπως αναφερει το agronews.gr. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν πουλάνε εύκολα το προϊόν τους, αν και οι παραπάνω τιμές είναι περίπου κατά 20 λεπτά παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές.

Η στάση αυτή, που εμφανίζεται τόσο στη περιοχή της Μεσσηνίας όσο και αλλού κι ενδεχομένως οφείλεται στην προσδοκία από πλευράς παραγωγών ότι θα ανέβουν περαιτέρω οι τιμές, ενέχει σημαντικό ρίσκο, όπως διαμηνύουν συνεταιριστές και εξαγωγείς.

Η παραγωγή στη Λακωνία, όπως και στην πλειονότητα των περιοχών, αναμένεται μειωμένη από πέρυσι, που είχε σημειωθεί υπερπαραγωγή. Επίσης, «η απουσία πάγου, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλότερης ποιότητας, με χαμηλότερες οξύτητες και καλύτερη γεύση», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της «Ελαία Γη», Νίκος Τουτούλης.

Εν τω μεταξύ, με 3,35 ευρώ το κιλό αγοράζει το ελαιόλαδο την εβδομάδα που διανύουμε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βάλτας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Αντωνόπουλο.

Η πληρωμή μάλιστα, όπως αναφέρουν από τον Συνεταιρισμό, γίνεται μετρητοίς κι ενώ η συγκομιδή κορωνέικης σε Μεσσηνία, Λακωνία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50-60%.

Δείτε τις τιμές που ισχύουν στην Κρήτη στον παρακάτω πίνακα:

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese