Γράφει ο Γρηγόρης Μοναχός, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.
1. Στεγνωτήριο ρούχων…

Αν και η λύση είναι προφανής, το στεγνωτήριο ρούχων καταναλώνει πολύ ενέργεια, και η συχνή χρήση του φουσκώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ακόμη και έτσι, τα ρούχα θα πρέπει να ξανά-απλωθούν για να φύγει η υγρασία που δεν μπορεί να αφαιρέσει το στεγνωτήριο.

2. Αγορά αφυγραντήρα

Για τις ημέρες που δεν μπορούμε να απλώνουμε τα ρούχα για στέγνωμα στον ήλιο, η τοποθέτηση ενός καλού αφυγραντήρα μας δίνει την δυνατότητα να στεγνώνουμε τα ρούχα χωρίς να αυξάνεται η υγρασία του  χώρου, αφού οι αφυγραντήρες αφαιρούν την υγρασία που εξατμίζεται από τα ρούχα που στεγνώνουν και η υγρασία του χώρου είναι ελεγχόμενη.

3. Στέγνωμα σε καλά αεριζόμενο χώρο

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά αφυγραντήρα, τότε η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι να στεγνώνουμε τα ρούχα σε ένα κλειστό δωμάτιο, που εξαερίζεται επαρκώς.  Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την υγρασία στο δωμάτιο αυτό, και να σκουπίζουμε τυχόν υγρασία που θα δημιουργηθεί σε κάποια επιφάνεια, πριν αυτή μετατραπεί σε μούχλα.

4. Πλύσιμο ρούχων σε πλυντήριο – στεγνωτήριο.

Η επιλογή μιας επαγγελματικής λύσης στο πρόβλημα της υγρασίας στο χώρο μας, δεν ακούγεται και ασχημη ιδέα, ειδικά όταν μιλάμε για λίγες μέρες τον χρόνο που το άπλωμα των ρούχων έξω δεν είναι δυνατό.

5. Αποφυγή άμεσης επαφής των ρούχων με το θερμαντικό σώμα.

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για αφυγραντή, και δεν υπάρχει και διαθέσιμο “δωμάτιο μπουγάδας”, τότε η αμέσως καλύτερη λύση είναι το άπλωμα των ρούχων επάνω από τα θερμαντικά σώματα, και όχι πάνω στα θερμαντικά σώματα.  Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μια π.χ. βέργα ή ένα π.χ. συρματόσχοινο από τα οποία θα κρεμάσουμε σε κρεμάστρες τα ρούχα μας πάνω από το καλοριφέρ ή κοντά σε αυτό, κατά προτίμηση δίπλα και όχι μπροστά από την θερμαντική επιφάνεια.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese