Αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια από την οριστική απόσυρση του… ιταλικού εθνικού νομίσματος, της λιρέτας, μια Ιταλίδα κατάφερε με δικαστική απόφαση να μετατρέψει σε ευρώ τα χαρτονομίσματα τα οποία ανακάλυψε κατά τύχη μέσα σε ένα παλιό έπιπλο.

Με την απόφαση που έλαβε στις 5 Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το διάταγμα της 6ης Δεκεμβρίου 2011 το οποίο απαγόρευε, από την ημερομηνία εκείνη και στο εξής, τη μετατροπή των παλιών λιρετών σε ευρώ.

Επισπεύδοντας κατά τρεις μήνες (αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2012) την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα παλιά χαρτονομίσματα του εθνικού νομίσματός τους με ευρώ, η τότε κυβέρνηση του Μάριο Μόντι επιδίωκε μεταξύ άλλων να καταπολεμήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η απόφαση ωστόσο δεν άρεσε στην 50χρονη Βιόλα Κολόμπο από τη Βενετία, την ιστορία της οποίας αφηγήθηκε την Πέμπτη η εφημερίδα Corriere del Veneto.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η γυναίκα αγόρασε μέσω του e-Bay ένα παλιό έπιπλο, δίνοντας μόνο μερικά ευρώ. Όταν όμως το παρέλαβε διαπίστωσε ότι είχε ένα «κρυφό» συρτάρι, όπου βρίσκονταν κρυμμένα 15 εκατομμύρια λιρέτες (περίπου 7.750 ευρώ).

Η Κολόμπο πήγε στην Τράπεζα της Ιταλίας η οποία όμως αρνήθηκε να μετατρέψει τον «θησαυρό» σε ευρώ, επικαλούμενη το διάταγμα Μόντι.

Αφού απευθύνθηκε στην οργάνωση Agitalia για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η 50χρονη κατόρθωσε τελικά να μετατρέψει σε ευρώ τις ξεχασμένες λιρέτες χάρη στην προσφυγή της στα δικαστήρια.

Πλέον -και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου- άνοιξε ένα «παράθυρο» για τη μετατροπή των χαρτονομισμάτων σε ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς, στην Ιταλία «κυκλοφορούν» ακόμη και σήμερα παλιά χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρετών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese