Τέσσερις Αμερικανοί υπήκοοι, που απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές αρχές στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, δεν έχουν φύγει ακόμη από το Ιράν, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των διοικητικών…

 

αρχών, αλλά ένας πέμπτος κρατούμενος, ο φοιτητής Μάθιου Τρέβιτικ έχει φύγει από τη χώρα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους Ιρανούς υπηκόους, που τους απονεμήθηκε χάρη ή επιείκεια για μη βίαια εγκλήματα από τις αμερικανικές αρχές, έπειτα από την έξοδο των Αμερικανών υπηκόων από το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσινγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 14 Ιρανοί είδαν τις διώξεις που τους έχουν ασκηθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη να σταματούν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε έναν νέο "χαρακτηρισμό" κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων που προχώρησε η Τεχεράνη, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί την χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ουάσιγκτον για να προβεί σε αυτή τη κίνηση.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η Τεχεράνη, ως αποτέλεσμα της άρσης των διεθνών κυρώσεων, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία – αξίας σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα εκτιμούμενα 100 δισεκατομμύρια δολάρια – που βρίσκονται σε ξένες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese