Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο στη Βιέννη η επικεφαλής…

 

της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Την ίδια ώρα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που βρίσκεται στη Βιέννη, αναφέρει πως "οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται στη συμφωνία του Ιουλίου τίθενται στο εξής σε ισχύ".

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese