Η Τσάι Ινγκ-Ουέν, ηγέτις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στην Ταϊβάν.

Ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος…

 

(Κουομιντάνγκ, KTM) της Ταϊβάν παραδέχθηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας συγχαρητήρια στην υποψήφια του αντιπολιτευόμενου DPP. «Λυπάμαι», δήλωσε ο Τσου, περιβαλλόμενος από υποστηρικτές του, ορισμένοι από τους οποίους είχαν δακρύσει.

Ο Τσου πρόσθεσε ότι παραιτήθηκε επίσης από την ηγεσία του κόμματός του. Επίσης λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Μάο Τσι-Κούο παραιτήθηκε μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματός του KTM στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Βάσει της καταμέτρησης ποσοστού άνω του 50% των ψηφοδελτίων, η Τσάι λαμβάνει 58,1% των ψήφων και προηγείται του Έρικ Τσου, ο οποίος συγκεντρώνει 32,5% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊβάν FTV.

Η 59χρονη Τσάι χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια στρατηγική προσεκτική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese