Γράφει ο Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης
Μια αναπτυξιακή μελέτη, από αυτές που επειγόντως χρειάζεται ο τόπος, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε κάποιο συρτάρι. Ποιός θα την…
βγάλει απο κεί, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί;

Πολλοί δημοσιογράφει και αρθρογράφοι προτείνουν την αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που διαπρέπει στο εξωτερικό, άλλοτε σε Πανεπιστήμια και άλλοτε σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων. Σπανίως όμως το ελληνικό δημόσιο τους αναθέτει την μελέτη, διεύθυνση ή πραγματοποίηση ενός μεγάλου έργου, απ‘ αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σήμερα και όχι αύριο, μεθαύριο ή καθόλου. Με ελληνικές μελέτες και από ελληνική πρωτοβουλία και όχι σαν συνεργασία ξένων με κάποιους άσχετους κολλητούς της ελληνικής κομματοκρατίας.

Θα παρουσιάσω εδώ μια τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για την μελέτη του PD Δρ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου με τον τίτλο „Ενα ενεργειακό και τουριστικό όραμα για την Κρήτη“. Στην μελέτη αυτή ο Δρ. Χατζηθεοδώρου προτείνει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή του ακρωτηρίου Λιθίνη, η οποία δέχεται μια ετήσια συνολική ηλιακή ακτινοβολία τουλάχιστον 1900 Kwh ανά τετραγωνικό μέτρο και την δημιουργία των καταλλήλωλν υποδομών για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η μελέτη αυτή βρίσκεται στην διάθεση της διευθύνσεως του παρόντος ιστολογίου και μπορεί, ύστερα από συνεννόηση με τον Δρ. Χατζηθεοδώρου, να τεθεί στην διάθεση καθενός σοβαρού ενδιαφερομένου.

Ο Δρ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου είναι διδάκτωρ μηχανικός μεταλλειολόγος του Πολυτεχνείου του Άαχεν. Παράλληλα με τιs υποχρεωσειs του στο Πολυτεχνειο Ααχεν εργασθηκε σαν μηχανικός Projekt επι μια 25ετια στην παγκοσμια γερμανικη εταιρεια πετρελαιων Wintershall AG για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην Σαχάρα, τον Περσικό Κόλπο, στην Κασπία Θάλασσα καθώς και στο κοιτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Θάσου. Ποιο μπροστα επαιξε ενα ρολο στην ιδρυση τηs ΔΕΠ, για την οποια του επροτάθη μια σοβαρη θεση, την οποια όμως για προσωπικούs λόγουs δεν εδέχθη.

Το ιστορικό υποβολής της μελέτης στον Δήμο Φαιστού, την σιωπή των αρμοδίων και τα γράμματα και e-Mails του Δρ. Χατζηθεωδώρου, που έμειναν αναπάντητα, βρίσκονται σε αντίγραφα παρακάτω. Πρώτα τα παλαιότερα και στο τέλος τα νεώτερα.

Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι πρόκεικαι για ένα σκόπιμο θάψημο της μελέτης, που έχει σχέση με την στρατηγική του Ισρήλ, να γίνει κόμβος μεταφοράς πετρελαίου και αερίου, που θα καίγεται στο Ισραήλ και θα μεταφέρεται με αγωγούς μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Δυτική Ευρώπη. Το Ισραήλ θέλει προφανώς να αποφύγει την μεταφορά τους μέσω της Τουρκίας, που θεωρείται σαν έναν ζόρικος συνεργάτης σε σχέση με την Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το τσιράκι του Ισραήλ στην Ανατολική Μέσόγειο, ύστερα απο τα σούρτα φέρτα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Καμμένου, στην χώρα αυτή και τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπεργράφησαν και είναι όλα είς βάρος της Ελλάδος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese