Ένας μουσουλμάνος 41 ετών καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 3ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή από γαλλικό δικαστήριο, επειδή αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητό του μια φωτογραφία του καταζητούμενου τζιχαντιστή Σαλά Αμπντεσλάμ…

 

και στο σπίτι του ένα μικρό οπλοστάσιο.

Ο Μουέζ Ντριντί, ένας ιδιαίτερα θρήσκος μουσουλμάνος, εξήγησε στο δικαστήριο της πόλης Βαλένς ότι είχε τοποθετήσει τη φωτογραφία του Αμπντεσλάμ στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του ώστε να είναι σε θέση να τον "αναγνωρίσει" αν συναντηθούν κατά τύχη και να τον καταδώσει στις αρχές.

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, 26 ετών, φέρεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Έφυγε από τη γαλλική πρωτεύουσα την επόμενη ημέρα και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη του.

Ο εισαγγελέας Ερίκ Σαντζιβί δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του Ντριντί. Υπενθύμισε ότι πριν από τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια ενός τροχονομικού ελέγχου, τον είχαν δει να προσεύχεται σε ένα γήπεδο κοντά στη Βαλάνς.

Είχαν ενημερωθεί οι υπηρεσίες πληροφοριών και είχε διαταχθεί μια έρευνα στο σπίτι του, στις 10 Δεκεμβρίου. Εκεί βρέθηκε ένα οπλοστάσιο που ανησύχησε τις αρχές: ένα αυτόματο όπλο, μια καραμπίνα, ένα πιστόλι Μάουζερ και τουλάχιστον 503 σφαίρες.

Ο Ντριντί είχε ακόμη στην κατοχή του ένα σπαθί, μια ματσέτα, μια στρατιωτική στολή και μια σπάθα στην οποία είχε κολλήσει μια μικρή σημαία της Σαουδικής Αραβίας και τη Σαχάντα, την ομολογία πίστεως των μουσουλμάνων.

Για τον εισαγγελέα, ο Μουέζ Ντριντί έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός "μοναχικού λύκου". "Αυτό θέλει το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), να δημιουργήσει εν δυνάμει δολοφόνους", είπε.

Η συνήγορος του Ντριντί διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης της "δεν σκόπευε να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα όπλα διότι δεν ήξερε πώς λειτουργούν".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese