Λύση υπό προϋποθέσεις εντός του 2016 βλέπει στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times… Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει το 2016 «κρίσιμη χρονιά» για το νησί και προσθέτει ότι εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στο εδαφικό, κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, τότε αναμένει ότι «θα μπορούσε να βρεθεί λύση εντός του έτους».

Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε με έμφαση κατά τη συνέντευξη ότι καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή αν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της και αν η ασφάλεια της Κύπρου δε βασίζεται στην ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και στη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι στις εγγυήσεις άλλων χωρών.

«Έχουμε ακούσει θετική ρητορική από την Τουρκία, αλλά απομένει να αποδειχθεί κατά πόσο η Τουρκία εννοεί να αποσύρει όντως τα στρατεύματά της, να υποστηρίξει τις εδαφικές προσαρμογές και να συνειδητοποιήσει ότι θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που δεν είναι με κανέναν τρόπο προτεκτοράτο οποιασδήποτε τρίτης χώρας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά τον κ. Αναστασιάδη δεν έχουν συζητηθεί ακόμα οι λεπτομέρειες του εδαφικού στις συνομιλίες του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αν και είναι γενικά αποδεκτό πως οι Τουρκοκύπριοι θα χρειαστεί να παραχωρήσουν έδαφος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις» και ότι «στο μεταξύ μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να ξεπεράσουμε την καχυποψία που πρέπει να παραδεχθούμε ότι υφίσταται μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Όπως συμπληρώνει, «σε περίπτωση λύσης, η Κύπρος θα αποτελούσε μοντέλο συνύπαρξης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών».

Εκτιμά επίσης ότι οι τρέχουσες συνομιλίες έχουν καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από το σχέδιο Ανάν, διότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι που επιβάλλεται έξωθεν, όπως το 2004. «Ένα σχέδιο είναι πιο αυθεντικό αν προέρχεται από τους ίδιους τους Κύπριους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαινώντας τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τον συντονισμό αλλά όχι την παρέμβασή του στις συνομιλίες με τον κ. Ακιντζί. «Αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει καλή κατανόηση μεταξύ μας», λέει αναφερόμενος στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο συντάκτης των Financial Times αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στον διαμοιρασμό της εξουσίας στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στη φύση των νομοθετικών και δικαστικών θεσμών του μελλοντικού κράτους και στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, ζήτημα που επισημαίνεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Τουρκοκύπριους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταμορφωθεί το βόρειο τμήμα του vησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese