«Ο Δρόμος του Μεταξιού» είναι ο τίτλος της έκθεσης με έργα του Jamal που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά του Δρόμου του…

 

Μεταξιού, που συνδέει επί αιώνες την Κίνα με την Δύση. Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη αποτελεί η αγάπη του προς τους πολιτισμούς που ανέδειξαν την ομορφιά, τη δύναμη και την πνευματικότητα του ανθρώπου.

Ο ίδιος ακολουθεί στη ζωή και έργο του την ίδια πορεία: Προέρχεται από την Ανατολή -γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας- αλλά ζει και δημιουργεί στη δύση, υπηρετώντας με την τέχνη του την πολιτισμική συνάντηση, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στην εικονοποιία του Jamal, η ανθρώπινη μορφή, είτε ως πρόσωπο του εσώτερου κάλλους, είτε ως προσωπείο ενός ανομολόγητου φόβου, του φόβου του θανάτου, κυριαρχεί αναζητώντας νέες ταυτότητες και ρόλους και λειτουργώντας ως σταθερό σχόλιο για την ωριμότητα και την τρυφερότητα των πραγμάτων – με αφορμή και αφετηρία τον μυθικό δρόμο του μεταξιού» αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης, προσθέτοντας:

«Στους πίνακές του, τους εμπνευσμένους από τον Πήλινο Στρατό, οι μορφές, φασματικές και ονειρώδεις, στο όριο της ύπαρξης και της ανυπαρξίας, έρχονται παρηγορητικές από το απώτερο παρελθόν σαν για να φωτίσουν τα βήματα των σύγχρονων προς ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον».

.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese