«Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι», είναι το μήνυμα… που στέλνει στην Αθήνα το Βερολίνο, λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μία συνάντηση που διήρκησε μία ώρα και 10 λεπτά, ενώ έληξε χωρίς επίσημες δηλώσεις από τους δύο υπουργούς Οικονομικών. Κύκλοι του Έλληνα υπουργού διέρρευσαν στα ΜΜΕ πως η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώνει τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή θέληση να αντιμετωπιστούν άμεσα τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Και μπορεί από την οδό Νίκης να μην έκαναν καν αναφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η είδηση όμως ήρθε από το Βερολίνο. Εκεί όπου η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, ξεκαθάρισε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πως δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του Ταμείου. «Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ESM και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η ίδια.

Τι «παίχτηκε» με Τόμσεν
Ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, προκαλώντας έντονη φημολογία για την παρουσία του εκεί. Για το θέμα ρωτήθηκε η κα. φον Τίσενχάουζεν, επισημαίνοντας πως «δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν επίκειται συνάντηση του Δανού τεχνοκράτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την Ελλάδα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese