«Συζητήσαμε τις λεπτομέρειες ενός νόμου-τομή στην δημόσια διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική-προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν, είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε στην…

 

δήθεν επανίδρυση του κράτους» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος, δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» προσέθεσε η ίδια.

Ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι εν εξελίξει, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση δεν συνιστά πολιτική προσλήψεων, αλλά αξιολόγησης. Διευκρινίζουν, ότι στην βασική δομή του νομοσχεδίου υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, το Εθνικό Μητρώο το οποίο αποτελεί και τον πρώτο «πυλώνα» του νόμου, με την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση να αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες.

Στις υπηρεσίες του «στενού» δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese