Εβδομήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση…
του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγφκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μετά την συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση αλλά εντύπωση προκάλεσε μια άφιξη την ώρα που γινόταν η συνάντηση των δυο ανδρών. Στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε αιφνιδιαστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, όταν τον ρώτησαν εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Η άφιξη του κ. Τόμσεν δεν μπορεί πάντως να θεωρείται τυχαία σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αφού η Γερμανία εμμένει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε 15 σελίδες με τις 74 μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα μέχρι σήμερα σε διάφορους τομείς και επίσης του παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα στο ασφαλιστικό
Μαύρα τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «Φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Ελλάδας για το ασφαλιστικό και μάλιστα είπε ότι ίσως απαιτηθούν και άλλα μέτρα.

Όπως διευκρίνισε, είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις, ωστόσο στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η μεγάλη «ποικιλία» ταμείων, αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά». Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά «πολιτικά» είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγικότητα η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες και τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, η οποία θα αφορά όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese