Το ενδεχόμενο να καταστήσει αυστηρότερη την πολιτική του όσον αφορά τις…
εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, μετά την ομαδική εκτέλεση 47 ανθρώπων το Σάββατο, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επιφανής σιίτης ιερωμένος αλ Νιμρ, εξετάζει το Βερολίνο σύμφωνα με τον υπουργό ΟικονομίαςΖίγκμαρ Γκάμπριελ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ για την ομαδική εκτέλεση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει στο παρελθόν ακυρώσει αρκετές παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και έχει δικαιοδοσία να εγκρίνει την ολοκλήρωση των εξαγωγών.
«Διαπιστώνουμε ότι ήταν σωστή η απόφαση να μην προχωρήσουμε στην παράδοση ούτε τεθωρακισμένων οχημάτων, ούτε τουφεκιών εφόδου G36, στην Σαουδική Αραβία», επισήμανε ο Γκάμπριελ με ανακοίνωση που εξέδωσε τουπουργείο Οικονομικών. «Πλέον πρέπει να επανεξετάσουμε εάν χρειάζεται στο μέλλον να αξιολογήσουμε πιο σοβαρά τους αμυντικούς εξοπλισμούς», σημείωσε.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία οικονομικών και ελέγχου εξαγωγών (BAFA), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, είναι αρμόδια για την έγκριση συμφωνιών εξαγωγών οπλικών συστημάτων και το 2014, ο Γκάμπριελ υποσχέθηκε να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην έγκριση τέτοιων εξαγωγών σε περιοχές όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια, για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή.
«Η ουσία είναι πως το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων αποτελεί ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, όχι ζήτημα οικονομικής πολιτικής», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις ομαδικές εκτελέσεις «ανησυχητικές».
Το πρώτο εξάμηνο του 2015, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές οπλικών συστημάτων αξίας 178 εκατ. ευρώ και πλέον στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ), το Κόμμα των Πρασίνων και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε, από κοινού, ζήτησαν την άμεση παύση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στηνΣαουδική Αραβία μετά τις ομαδικές εκτελέσεις, τις περισσότερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Μια μερίδα στελεχών του κόμματος της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που έχει επισημάνει στο παρελθόν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το βασίλειο των Σαούντ, ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή, κάλεσε επίσης να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese