Η μόνιμη συνεργασία μεταξύ της νεοσύστατης Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εγκαινιάστηκε σήμερα με την πρώτη σύσκεψη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που πραγματοποιήθηκε…

 

στο υπουργείο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος και Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κω, Δαβίδ Γερασκλής.

Κατά τη συνάντηση ο Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, άρα και η λύση είναι ευρωπαϊκή, καθώς και ότι οι ροές θα πρέπει να σταματούν στα τουρκικά παράλια, ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εξαρτάται από όλους. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 150 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλοι 500 είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 850 οικειοθελείς επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι στην ουσία «μια μεικτή επιτροπή, τόσο μόνιμη την εννοούμε, η οποία θα προσπαθήσει να δέσει ακόμα παραπέρα το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου. Και όταν λέω Εθνικό Σχέδιο εννοώ τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη». Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει όχι απλά να βοηθάει αλλά και να συμπράττει με τις αποφάσεις που λαμβάνει και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι θα έχουμε να σας δείξουμε αποτελέσματα».

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι υπογράμμισαν στον υπουργό την ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για το προσφυγικό και ζήτησαν την ενσωμάτωση σε αυτόν του σχεδίου δράσης που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ. Επίσης, συζήτησαν και τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζήτησαν να υπάρξει μια πιο ευέλικτη διαδικασία για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση «έδωσε αρκετές απαντήσεις σε πολλές θολές ερωτήσεις που δεν είχαν απάντηση μέχρι σήμερα, νομίζω όμως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά πράγματα ακόμα κάτι το οποίο θα γίνει στο άμεσο και προσεχές μέλλον» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έχουμε δει σήμερα είναι διαθέσεις, τις οποίες κρίνουμε θετικά, αλλά έχουμε δουλειά μπροστά μας». Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, «ο οποίος θα δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις». Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε για τη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας με την ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε τη σύσκεψη «εξαιρετική διότι κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι δήμαρχοι και το υπουργείο» και επισήμανε ότι «η λογική το επιβάλλει να συμπράξουν στο στάδιο της εκπόνησης του εθνικού σχεδιασμού και οι δήμοι για να πετύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα». Ο κ. Καμίνης επανέλαβε και την ανάγκη αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες που θα αναλάβουν τμήμα αυτής της ευθύνης, καθώς «το προσφυγικό αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο πρόβλημα».

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, σχολίασε ότι αν η συγκεκριμένη επιτροπή «είχε λειτουργήσει εδώ και μήνες, θα μπορούσε να έχει λύσει προβλήματα». Ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε εξάλλου τις αντιρρήσεις του στον υπουργό για την απόφαση της χωροθέτησης του hotspot της Σάμου στο χώρο του πρώην πεδίου βολής, καθώς «κατά τη γνώμη μας αυτό είναι ένα σχέδιο χωρίς αποτέλεσμα, όπου δεν έχουν ληφθεί υπόψη βασικοί παράγοντες, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, μεταφοράς και ασφάλειας, αλλά και το γεγονός ότι φτιάχνεται ένας συνοικισμός 4.000-5.000 ανθρώπων πάνω από την πόλη που και αυτή έχει πληθυσμό 5.000». Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί αύριο το βράδυ στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Σάμου, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής.

Η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συνεδριάσει εκ νέου σε διάστημα 15 ημερών. Στο μεταξύ υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese