Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές να περιγράψουν την εικόνα των εκατό και πλέον ζώων που… εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, και απανθρακώθηκαν αβοήθητα, όταν η στέγη της στάνης που φυλάσσονταν, στην Αχλαδινή, υποχώρησε. «Με τι κουράγιο να στήσω ξανά το κοπάδι;», αναρωτιέται ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος και η φωνή του «σπάει», αφού ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως, από τη μια στιγμή στην άλλη, έχασε την περιουσία του, τη βασική πηγή εισοδήματός του.

Όταν το απόγευμα της Κυριακής ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος τάισε και φρόντισε τα ζώα του, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Ούτε η κακοκαιρία της νύχτας και οι κεραυνοί που ακούγονταν, μπορούσαν να βάλουν το κακό στο νου του.

«Το μαντρί σου είναι καμένο…»

Όταν στις 8:00 το πρωί, του τηλεφώνησε ο ξάδελφος του και του είπε «…το μαντρί σου είναι καμένο» και πάλι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η καταστροφή θα ήταν ολοσχερής. Όταν λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στη θέση «Ράχη», λίγα μέτρα έξω από το χωριό, δεν πίστευε στα μάτια του. Ήταν πολύ αργά και δεν μπορούσε να σώσει τίποτα. «…Όλα ήταν καμένα…Δεν υπήρχε φωτιά, αλλά έβγαιναν από παντού καπνοί. Τα ξύλα και τα δοκάρια που στήριζαν τη στέγη κάηκαν, οι τσίγκοι υποχώρησαν, και πλάκωσαν τα ζώα που κάηκαν αβοήθητα. Πάνω από 100 ζώα ήταν μέσα. Τα 85 μεγάλα αρνιά, και 15-20 πρόβατα…Ήταν μαντρωμένα, δεν μπόρεσαν να φύγουν από πουθενά», λέει ο άτυχος κτηνοτρόφος και προσπαθώντας να δώσει ερμηνεία, για το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά, το μόνο που σκέφτεται είναι το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από κεραυνό. «Μέσα στη στάνη είχα τροφές για τα ζώα και 50 περίπου μπάλες σανό. Αν ο κεραυνός έπεσε στους σανούς, δεν χρειάζεται πολύ. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση…», λέει ο ίδιος.

Πάνω από 10.000 ευρώ η ζημιά

Η ζημιά είναι ολοσχερής και μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος – για τα ζώα και τις εγκαταστάσεις των 300 – ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. «Ήταν 300 τετραγωνικά η στάνη. Την είχαν φτιάξει μόνος μου, με τα χέρια, σιγά – σιγά. Εγώ είμαι φτωχός άνθρωπος. Που να βρω λεφτά να τα ξαναφτιάξω. Και με τι κουράγιο;», λέει, εξηγώντας πως, και προ 10 χρόνων περίπου, είχε χάσει 7 πρόβατα, τα οποία είχε έξω, για βοσκή. Αλλά, τότε, ήταν 7…σήμερα ξεπερνούν τα 100.

Το μοναδικό του εισόδημα…

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος αλλά και η απώλεια των ζώων, αφού από αυτά προερχόταν το βασικό του εισόδημα. «…Από αυτά ζούσα. Από το γάλα, από το κρέας τους. Ήταν 25 κιλά το κάθε αρνί. Και κάποια πρόβατα ήταν ετοιμόγεννα. Πέρα από κάτι μικρά αρνάκια που δεν τα είχα μετρήσει…Λίγα μου μείνανε, ούτε δέκα. Αυτά που ήταν στο διπλανό χώρο και κατάφεραν και βγήκαν έξω γιατί δεν ήταν φραγμένα. Τι να κάνω με αυτά;», λέει ο ίδιος.

Ενημερώθηκαν Αστυνομία και Πυροσβεστική

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας, αστυνομικοί του οποίου μετέβησαν στο σημείο για την καταγραφή του συμβάντος, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλιμάκιο της οποίας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας Ανδρέα Γουργαριώτη, έφτασε στην περιοχή και συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία για την διενέργεια της προανάκρισης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Παράλληλα, ενημερώθηκε και η ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει καταγραφή και να μπορέσει να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος για τη ζημιά που υπέστη.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Πέρα από τα παραπάνω, εκείνο για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, είναι η απομάκρυνση και η ταφή των ζώων, αφού σε λίγες ημέρες θα αποτελούν εστία μόλυνσης στην περιοχή, που γειτνιάζει με άλλες περιουσίες, ποιμνιοστάσια και κτήματα. «Εγώ δεν έχω ούτε τα μέσα, ούτε και λεφτά να απομακρύνω τα ζώα. Που να τα πάω. Ελπίζω να έρθει σύντομα ο ΕΛΓΑ να κάνει εκτίμηση της ζημιάς και ο δήμος, που έχει τα μέσα, να τα θάψει κάπου. Εγώ δεν έχω δυνατότητα…αδυνατώ», καταλήγει ο άτυχος κτηνοτρόφος, Χρήστος Θεοδωρόπουλος.
Νάνσυ ΣπυροπούλουEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese