Ο επιμελητηριακός θεσμός από τη φύση του, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων και… θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, είναι εξ ορισμού έξω από κόμματα, κομματικές διαδικασίες και πολιτικούς ανταγωνισμούς.

Μέλη του είναι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης και μοναδικός σκοπός του είναι η προβολή, προώθηση και επίλυση των κοινών προβλημάτων τους.

Από αυτόν τον κανόνα δυστυχώς ξέφυγε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κ. Μίχαλος και εμφανώς ενεπλάκη στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας μάλιστα, προνομιακά, στην ΚΕΕΕ έναν εκ των υποψηφίων.

Μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει τις πολιτικές και κομματικές του προτιμήσεις. Όταν όμως είναι εκλεγμένος σε ένα ύψιστο αξίωμα θεσμικού οργάνου, δεν επιτρέπεται να εμπλέκει το θεσμό αυτό στις κομματικές του προτιμήσεις.

Είναι αδιανόητο να ταυτίζεται άμεσα ή έμμεσα ένας θεσμός όπως ο επιμελητηριακός με εσωκομματικές διαδικασίες οποιουδήποτε πολιτικού φορέα. Πολύ δε περισσότερο ο επικεφαλής του να εμφανίζεται και να φωτογραφίζεται δίπλα από έναν υποψήφιο σηματοδοτώντας εμμέσως την προτίμησή του ως «προτίμηση» του θεσμού.

Απορούμε δε, μετά το αποτέλεσμα που ήταν απογοητευτικό για τον εκλεκτό του κ. Μίχαλου, πως θα εμφανιστεί, όχι μόνο στις σχέσεις του με το νέο αρχηγό της Ν.Δ. αλλά και στις σχέσεις του με όλο το φάσμα των κομμάτων. Πως θα εκπροσωπήσει και θα υπερασπίσει όλα τα επιμελητήρια στον πολιτικό κόσμο χωρίς να επιφέρει ζημίες η εσωκομματική εμπλοκή του; Πως θα τύχει της εμπιστοσύνης του επιμελητηριακού θεσμού και των μελών του, όταν ξέφυγε από τις πάγιες αρχές του θεσμού;

Μας είναι αδιανόητο, ως επιμελητηριακών, το ότι ο κ. Μίχαλος μετέτρεψε δύο φορές το ΕΒΕΑ σε άτυπο «εκλογικό κέντρο» της Ν.Δ., προκαλώντας το κοινό αίσθημα όχι μόνο των πολιτικά διαφορετικώς σκεπτόμενων πολιτών και επιχειρηματιών αλλά και των οπαδών του ίδιου του κόμματος. Προφανώς η επιδίωξη προσωπικών οφειλών γίνεται αρνητικά αντιληπτή και από τους φίλους της Ν.Δ.

Επιπλέον, αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο ωφελεί τον ίδιο και το κόμμα του η διαρκής προβολή των χώρων του ΕΒΕΑ στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις επισκέψεις και περιοδείες των πολιτικών του κόμματός του. Η υπερβολή αυτή τραυματίζει όμως οπωσδήποτε όλο τον επιμελητηριακό θεσμό.

Η τραυματική αυτή εμπειρία είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Πρέπει γρήγορα να θεραπευτεί και να μην επαναληφθεί, μέχρι τουλάχιστον να λήξει η θητεία των οργάνων της ΚΕΕΕ. Ο κ. Πρόεδρος πρέπει να ενεργεί αυστηρά στο πλαίσιο των καθηκόντων του και να προστατεύει το θεσμό, διαφορετικά η αξιοπιστία του θα είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese