Γράφει ο Μαγια

«Να τρέμει ο Τσίπρας!»…

Σ΄ αυτή την απειλητική φράση, που εκστόμισε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, κλείνοντας την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του β’ γύρου της εκλογικής αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία, κρύβεται το μυστικό της απροσδόκητης επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αποτίναξε ακόμη και την κληρονομιά του επωνύμου του, έπεισε τελικά τους νεοδημοκράτες ότι είναι εκείνος που κομίζει το «νέο», είναι ικανότερος να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση και συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Τσίπρα, σε περίπτωση εκλογών. Επέλεξαν αυτόν που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη έναντι του βασικού αντιπάλου και κατ’ επέκτασιν τα ωφελήματα του γκουβέρνου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι την υποψηφιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη, στήριξε ανοιχτά κι ένα τμήμα των διεθνών νεοφιλελεύθερων lobbies και μέσων ενημέρωσης. Την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από την εκλογή, η Wall Street Journal επέλεξε να παρουσιάσει το πορτρέτο του, με τον Σάιμον Νίξον να τον χαρακτηρίζει ως μία από τις «λίγες θετικές εκπλήξεις» που μπορεί να επιφυλάσσει η Ευρώπη το 2016.

Είναι προφανές, ότι οι δανειστές έχουν πλέον μια αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, που συμφώνησε μεν ύστερα από πολλές παλινωδίες στο βάρβαρο πρόγραμμά τους, όμως δεν το εφαρμόζει με …ενθουσιασμό.

Σε πολύ λίγο, ο Σόϊμπλε και η Μέρκελ, θα έχουν έναν ευχάριστο συνομιλητή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, γρήγορα θα δώσει στο Βερολίνο εγγυήσεις ενός πρόθυμου και αξιόπιστου συνεργάτη, ενός «δικού του ανθρώπου».

Και επειδή η ελληνική πολιτική ζωή σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τις Βρυξέλλες, όλοι θα σκεφτούν το πιο απλό: εφόσον έχουμε τον Κυριάκο, που διαθέτει το …know how του νεοφιλελευθερισμού, τι τον θέλουμε τον Αλέξη;

Φυσικά αυτά τα γνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον δεν θα πρέπει να υπολογίζει, όπως υπολόγιζε, όσο η ΝΔ ήταν σε καραμανλικά χέρια, σε στήριξη, στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην υπερψήφιση των μέτρων. Η στρατηγική που επένδυε σε μια συνεργάσιμη κεντροδεξιά ανατρέπεται πλήρως.

Το θέμα είναι αν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση, ότι νεκρανάστησε τη Δεξιά, αφού η ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη, θα στοχεύσει δυναμικά στην ανατροπή της. Μπας και αναπροσαρμόσει την πολιτική της και ξαναβρεί την ψυχή της!…

 

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese