Οι ξενοφοβικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες στην Κολονία (δυτική Γερμανία) διοργανώθηκαν μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης με εκκλήσεις της ακροδεξιάς για συμμετοχή σε «περιπάτους» στο κέντρο της πόλης, ανέφερε…

 

η τοπική αστυνομία.

«Στις τέσσερις περιπτώσεις επιθέσεων (με στόχο Σύρους, Πακιστανούς και Αφρικανούς) ξεκινάμε από την υπόθεση ότι συνδέονταν με τους λεγόμενους "περιπάτους"», δήλωσε ο επικεφαλής του ποινικού τμήματος της αστυνομίας της Κολονίας, Νόρμπερτ Βάγκνερ, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας «από σήμερα» (Δευτέρα) στην πόλη και ιδίως κοντά στον καθεδρικό ναό.

Χθες βράδυ, έξι Πακιστανοί, τρεις από τη Γουινέα, δύο Σύροι καθώς και ένας άνδρας αφρικανικής καταγωγής η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, υπήρξαν θύματα τεσσάρων ξεχωριστών επιθέσεων στο κέντρο της Κολονίας.

Η αστυνομία ανέκρινε περίπου 153 υπόπτους χθες και αναγνώρισε 13 πρόσωπα που ήταν ήδη γνωστά για παραπτώματα και συνδέονται με την ακροδεξιά καθώς και 18 άλλους που προέρχονται από το περιβάλλον των «μοτοσικλετιστών» και κυρίως από τη συμμορία των "Hells Angels" ή των «καθαριστών του δοχείου νυκτός». Δεν έγινε καμία σύλληψη, διευκρίνισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις εκκλήσεις για συμμετοχή στους περιπάτους στο κέντρο της πόλης είχαν κάνει άτομα που προέρχονται από κύκλους των «χούλιγκαν» και αναμεταδόθηκαν από ομάδες όπως η "Altstadt Spaziergaenge" (περίπατοι στην παλιά πόλη) ή η "Armlaenge", μια αναφορά στις λέξεις που χρησιμοποίησε η δήμαρχος της Κολονίας καλώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να τηρούν «μια κάποια απόσταση, μεγαλύτερη από το άνοιγμα του βραχίονα» από αγνώστους ώστε να προστατευθούν από επιθέσεις.

Περισσότερες από 500 μηνύσεις, το 40% των οποίων αφορά σεξουαλικές επιθέσεις, έχουν υποβληθεί έπειτα από μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια της οποίας δεκάδες νεαροί άνδρες, στην πλειονότητά τους ξένης καταγωγής, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν σε γυναίκες σε μία πλατεία του κέντρου της Κολονίας ανάμεσα στον κεντρικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese