Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στα ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού και του αγροτικού υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας…

Το μήνυμα της ανανέωσης που έστειλαν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος ήταν σαφές και ηχηρό, με τη σημερινή μέρα να δείχνει πολύ διαφορετική για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πρώτα πυρά, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας έναντι στο «λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης», ενώ πλέον επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και συμφώνησαν να βρεθούν μέσα στην εβδομάδα.

Πλέον εκτός από την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού , διαμορφώνεται το νέο δίπολο, Τσίπρας – Μητσοτάκης και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με έμφαση στην κοινωνική πολιτική θα αντιμετωπίσουν το νεοφιλελευθερισμό που πρεσβεύει ο νέος αρχηγός της ΝΔ, έχοντας στο πλευρό του την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμφανιστεί σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με το ασφαλιστικό και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έχει ταχθεί κατά της αύξησης της φορολογίας και υπέρ της περικοπής εξόδων από το κράτος.

Ήδη το Reuters εκτιμά ότι ο Κ. Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ψεύτη», αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του καυτά ζητήματα για την επόμενη μέρα της ΝΔ πριν συγκροτήσει την ομάδα του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Τα χρέη του κόμματος υπολογίζονται περίπου σε 180 εκατομμύρια, ενώ ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την ριζική συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων και με τη μετακόμιση των γραφείων του κόμματος σε άλλο, πιο φτηνό κτίριο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese