Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ., οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα… συμμετείχαν σε μυστική ψηφοφορία ως μέρος της διαδικασίας για την επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως διαμορφώθηκε από το νέο πρόσφατο νόμο, τον περίφημο νόμο για τις «Βοσκήσιμες γαίες» που συμπεριέλαβε –παραδόξως- και ζητήματα εκπαίδευσης (Ν. 4351/2015). Συγκεκριμένα ψήφιζαν οι Διευθυντές και οι Υποδιευθυντές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και ένα ποσοστό 30% από τους αρχαιότερους σε υπηρεσία Προϊσταμένους 2/θεσίων και 3/θεσίων δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Στη Λακωνία υποψήφιοι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ο νυν και επί μια 10ετία περίπου Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Φώτης Πολίτης, ο οποίος έλαβε το 57,41% των ψήφων και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αμυκλών, κ. Πέτρος Νταλιάνης, ο οποίος έλαβε το 40,74% των ψήφων.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υποψήφιοι ήταν ο νυν Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαδάκος, ο οποίος έλαβε το 87,50% των ψήφων, ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Σπάρτης, κ. Κωστάκης Ιωάννης, ο οποίος έλαβε το 10,42% των ψήφων και η καθηγήτρια του Λυκείου Βλαχιώτη, κ. Κρητικάκου Παναγιώτα, η οποία έλαβε το 2,08% των ψήφων.

Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, το επόμενο στάδιο δοκιμασίας των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι η διαδικασία της συνεντεύξεις ενώπιον του 5μελούς Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία και θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις ως προς των αριθμό και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που πρόκειται θα τεθούν στους υποψηφίους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς, είχε νομοθετήσει τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως το μόνο δημοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και είχε καταργήσει τη διαδικασία της «διαβολικής», όπως είχε τονίσει, συνέντευξης με το Ν. 4327/2015 και με την αιτιολογία ότι οδηγεί σε διαβλητές επιλογές, σε κομματικό έλεγχο και τελικά σε διορισμό ημετέρων. Παρ’ όλα αυτά, και όλως παραδόξως, ο νυν Υπουργός Παιδείας –του ίδιου κόμματος- κ. Νικόλαος Φίλης, μέσα σε διάστημα 6 μηνών περίπου από την κατάργησή της επανέφερε με τον Ν. 4351/2015 τη διαδικασία της συνέντευξης ως κριτήριο επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, με τον ισχυρισμό ότι υπηρετείται η διαφάνεια.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα στη Λακωνία είναι εντελώς ξεκάθαρα, αφού έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ποιον θέλουν Διευθυντή Εκπαίδευσης και συνεπώς δεν χωρούν αμφιβολίες για το δίκαιο της επανεπιλογής των δύο νυν Διευθυντών Εκπαίδευσης, του κ. Φώτη Πολίτη και του κ. Γιώργου Παπαδάκου, πόσο μάλλον όταν μια οποιαδήποτε ανατροπή θα δημιουργήσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese