Αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας του 4ου αιώνα π.Χ., τα οποία προήλθαν από λαθρανασκαφή, εντόπισαν και κατέσχεσαν χθες …
το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη ενός 63χρονου ο οποίος είναι ο δράστης της λαθρανασκαφής και άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Το Τμήμα Ασφαλείας είχε πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ότι ο 63χρονος είχε στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα τα οποία ήταν προϊόν λαθρανασκαφής.

Στην αυλή του σπιτιού του

Χθες το πρωί προχώρησαν στην προσαγωγή του και σε νομότυπη έρευνα που έγινε πέριξ του σπιτιού του, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή Τραγάνι Αμαλιάδας, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην αυλή το σημείο το οποίο είχε γίνει η λαθρανασκαφή. Ουσιαστικά βρήκαν ένα άνοιγμα 75 πόντων, το οποίο κατέληγε σε βάθος 3,5 μέτρων, όπου και είχε βρει ο δράστης τα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Αμέσως οι αστυνομικοί ειδοποίησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας και στο σημείο μετά από λίγη ώρα έφθασαν αρχαιολόγοι οι οποίοι διερεύνησαν το χώρο και βάσει των ευρημάτων τους οι αστυνομικοί προχώρησαν κανονικά στη σύλληψη του 63χρονου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, επρόκειτο για ένα ταφικό πιθάρι μεγάλου μεγέθους, το οποίο ήταν θαμμένο σε μία απόσταση 1,7 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. Ο τάφος ήταν άδειος από ευρήματα και σε βάθος 3,5 μέτρων, εντός του μνημείου βρέθηκαν τα σκαπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο 63χρονος για τη λαθρανασκαφή.

Κάτω από το κρεβάτι

Στην έρευνα που έγινε εντός της οικίας του, οι αστυνομικοί βρήκαν κάτω από το κρεβάτι του έξι αρχαία αντικείμενα, τα οποία συνήθιζαν να βάζουν στους τάφους των νεκρών οι αρχαίοι έλληνες, και τα οποία επίσης χρονολόγησαν οι αρχαιολόγοι ότι ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ. και έχουν μεγάλη αρχαιολογική αξία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση, ο 63χρονος είχε ξεκινήσει την λαθρανασκαφή το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο δεν αποκάλυψε στους αστυνομικούς εάν ξεκίνησε να σκάβει τυχαία γιατί είδε κάτι στο έδαφος και του προκάλεσε το ενδιαφέρον ή εάν του είχε υποδείξει κάποιος το σημείο. Με δεδομένο άλλωστε ότι έσκαβε εντός της αυλής του, άφηνε να εννοηθεί ότι έκανε αγροτικές εργασίες. Τα έξι αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από το κρεβάτι του, τα είχε ανακαλύψει το μήνα Οκτώβριο και υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε βρει κάτι άλλο όλο αυτό το διάστημα, ενώ επέμεινε ότι δεν είχε πουλήσει τίποτα.

Ο χώρος σκεπάστηκε από τους αστυνομικούς και τους αρχαιολόγους και 63χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας, ενώ να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές με υπόθεση ναρκωτικών.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese