Μετά το σοκ που προκάλεσαν στη Γερμανία οι πρωτοφανείς ομαδικές σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολονία και την αποκάλυψη ότι ανάμεσα στους δράστες είναι και πρόσφυγες, η Αγκελα Μέρκελ σκληραίνει…

 

τη στάση της και λέει «ναι» στην αλλαγή του πλαισίου για τις απελάσεις με σκοπό να γίνονται πιο γρήγορα για όσους κρίνεται σκόπιμο.

Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα. Ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων».

379 μηνύσεις για τις επιθέσεις κατά γυναικών

Ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για τις βιαιότητες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία έφθασε τις 379. Οι ύποπτοι είναι κυρίως «αιτούντες άσυλο» ή «παράτυποι μετανάστες», σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, οι έντονες επικρίσεις για την ανικανότητα της αστυνομίας να προστατεύσει τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων οδήγησαν στην αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας της Κολωνίας Βόλφγκανγκ Αλμπερς.

Εκατοντάδες γυναίκες στους δρόμους της Κολονίας

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Κολονίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία κατά των γυναικών ύστερα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Γύρω στις 1.000 γυναίκες είχαν συγκεντρωθεί στις 12 το μεσημέρι μπροστά στις σκάλες του μεγάλου καθεδρικού της Κολωνίας υψώνοντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στη βία κατά των γυναικών, είτε στην Κολωνία, είτε στο Οκτόμπερφεστ είτε στην κρεβατοκάμαρα».

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση του Pegida

Το απόγευμα του Σαββάτου, πίσω από κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης συγκεντρώθηκαν περίπου 450 υποστηρικτές του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, οι οποίοι έφτασαν με τρένα από τις γύρω περιοχές.

Το σύνθημά τους ήταν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «Το Pegida προστατεύει», καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες στις σεξουαλικές επιθέσεις συμμετείχαν κατά κύριο λόγο νέοι «αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής».

Ανάμεσα στους ακροδεξιούς διαδηλωτές υπήρχε και ένας αριθμός γνωστών στις αρχές χούλιγκανς, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

Από το πλήθος εκτοξεύτηκαν μπουκάλια και βεγγαλικά προς την πλευρά των αστυνομικών και των δημοσιογράφων.

DW: Αντιπροσφυγικό μένος από κυβερνήσεις της Αν. Ευρώπης

Ταραχή στη Γερμανία μετά τις επιθέσεις – Σκληρή γλώσσα από ΜέρκελEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese