Τη στιγμή που το ανοιχτού τύπου αεροσκάφος της του 1942 προσγειώθηκε στο Σίδνεϊ, η Τρέισι Κέρτις Τέιλορ είχε ολοκληρώσει ένα επικό…
ταξίδι 21.000 χλμ., από τη Βρετανία ως την Αυστραλία.

«Χρειάζομαι ένα ποτό. Και χρειάζομαι μία κομμώτρια!», είπε η 53χρονη πιλότος, μόλις βγήκε από το Boeing Stearman, εν μέσω ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων. Η Κέρτις- Τέιλορ διέσχισε 23 χώρες, κάνοντας 50 στάσεις ανεφοδιασμού, από τη στιγμή που ξεκίνησε το ταξίδι της από τη νότια Αγγλία τον Οκτώβριο.

Στόχος της, να ακολουθήσει το ταξίδι της πρωτοπόρου Βρετανίδας πιλότου, Ειμι Τζόνσον, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη από την Βρετανία ως την Αυστραλία, το 1930. Στο ταξίδι της, η Κέρτις Τέιλορ πέρασε από την Ευρώπη, την Ιορδανία, το Πακιστάν, την Ινδία και διέσχισε την Ασία.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και ο σχεδιασμός του ταξιδιού στους αεροδιαδρόμους που έπρεπε να ακολουθήσει ήταν για εκείνη οι μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως είπε. «Στο Βουκουρέστι πετούσα υπό δυνατή βροχή και χαμηλή νέφωση. Ηταν μία θανάσιμη παγίδα που έχει σκοτώσει πολλούς πιλότους, οπότε επέστρεψα», είπε. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετώπισε ήταν να αναζητήσει καύσιμα με τη βοήθεια των Αβοριγίνων έπειτα από μια απρόοπτη προσγείωση στις αγροτικές περιοχές της Αυστραλίας και να περάσει μια ολόκληρη ημέρα για να βγάλει το αλάτι που είχε κολλήσει στους έλικες του αεροσκάφους έπειτα από μια πτήση στην Θάλασσα του Τιμόρ.

«Το γεγονός ότι αντίκρισα όλα αυτά τα εμβληματικά τοπία, τα διαφορετικά εδάφη, τη βλάστηση, απλά η καλύτερη θέα στον κόσμο», δήλωσε από την άλλη, μιλώντας για τις απίστευτες στιγμές που έζησε και ήπιε λίγη σαμπάνια που της προσέφεραν στο αεροδρόμιο.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese