Τη Δευτέρα επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου το θέμα της συμβασιοποίησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του δανείου της…
Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μετά την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απεφάνθη πως απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 από το συμβούλιο προκειμένου να θεωρηθεί σύννομη. Όλα εξαρτώνται από την ψήφο της παράταξης Κουράκη που ,ωστόσο, εμφανίζετα αρνητικός! Και δηλώνει στο cretalive ότι “θα αποφασίσει η παράταξη, αλλά είναι δύσκολο να ψηφίσουμε αυτό το πράγμα που φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο”!

Υπενθυμίζεται πως πριν από καιρό το θέμα ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο, αφορά αναπλάσεις και πλακοστρώσεις έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, και ψηφίσθηκε μόνο από τη δημοτική πλειοψηφία, κάτι που δεν είναι όπως φαίνεται αρκετό, αφού απαιτείται η ψήφιση από 36 δημοτικούς συμβούλους και μόνο αν η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Κουράκη ψηφίσει “Ναι” μπορεί  να προσφέρει την πολυπόθητη διευρυμένη πλειοψηφία.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Η παράταξη Κουράκη στην προηγούμενη ψηφοφορία που αφορούσε το θέμα ψήφισε λευκό, καθώς όπως λένε τα στελέχη της είναι πρόγραμμα έργων της τωρινής δημοτικής αρχής, ούτε ρωτήθηκε για την επιλογή των έργων και ούτε είχε διαμηνυθεί πως χρειάζονταν διευρυμένη πλειοψηφία. Από την άλλη η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως είναι έργα από το πρόγραμμα έργων που κατουσίαν αποτελούν κορμό των εκτελούμενων δράσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής και η στοιχειώδης ηθική και όχι μόνο υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου είναι να στηρίξει την εκταμίευση του δανείου και να ψηφίσει υπερ. Κι ενώ οι προθεσμίες τρέχουν και η συμβασιοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cretalive οι σχέσεις των δυο παρατάξεων είναι σε σημείο μηδέν, με ότι αυτό σημαίνει για την κρίσιμη απόφαση. Δεν έχει υπάρξει καμμιά προσπάθεια συνεννόησης, το μόνο που έγινε ήταν μια προσπάθεια να περάσει η διευρυμένη πλειοψηφία με απόφαση δια περιφοράς κάτι που δεν συζητήθηκε κάν από την πλευρά Κουράκη και το θέμα είναι ανοικτό.

Η Λότζια ξαναφέρνει το θέμα χωρίς κάποιας μορφής συννενόηση, θεωρώντας πως η πλευρά Κουράκη είναι αδιανόητο να βάλει ταφόπλακα στο μέλλον της πόλης αρνούμενη να συνυπογράψει την εκταμίευση του δανείου για έργα που ο Κουράκης είχε σχεδιάσει και τρέξει.

Κύκλοι της δημοτικής ομάδας του πρώην δημάρχου λένε άλλα: τα έργα είναι ευθύνη και σχεδιασμός της τωρινής δημοτικής αρχής, ουδέποτε ρωτηθήκαμε και κανείς δεν συννενοήθηκε μαζί μας, μετά την πρωτοφανή γκάφα που διέπραξαν, όπως ισχυρίζονται, με αποτέλεσμα να τους ακυρώσει η Αποκεντρωμένη την απόφαση .

Επίσης- λένε τα στελέχη του Κουράκη – επειδή ψηφίσαμε λευκό στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν μπορούμε να την ” καταπιούμε” αδιαμαρτύρητα και κυρίως αναιτιολόγητα! Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Κουράκη  τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Κι ενώ όλα φαίνεται να είναι σε μια τεντωμένη κλωστή, η έλλειψη ενδοσυνεννόησης μεταξύ των δύο παρατάξεων βάζει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα του δήμου Ηρακλείου, με την πιθανότητα να μην πέσει ούτε… τσιμέντο μέσα στο 2016 πιο πιθανή από ποτέ!

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese