Δυο Παλαιστίνιους που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ…
ως πρόσφυγες το 2009 και το 2012 αντίστοιχα συνελήφθησαν στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια και το Χιούστον του Τέξας για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. Συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας αλλά κανένας από τους δυο δεν κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πραγματοποίηση επίθεσης στις ΗΠΑ.

Ο ένας κατηγορείται για υποστήριξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο εξωτερικό. Και οι δύο κατηγορούνται για παροχή ψευδών πληροφοριών για τις σχέσεις τους με αυτό που χαρακτηρίζεται ως διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν στο Σακραμέντο και στο Χιούστον, δεν εμπλέκονται σε μία συνωμοσία αλλά μπορεί να ήταν σε επαφή μεταξύ τους, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις δύο υποθέσεις.

Και οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι που γεννήθηκαν στο Ιράκ. Ο άνδρας που συνελήφθη στο Χιούστον, ο Όμαρ Φάρατζ Σαΐντ Αλ-Χαρντάν, έφθασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας από το Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο. Στο Σακραμέντο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο Άους Μοχάμεντ Γιούνις Αλ-Τζαγιάμπ, 23 ετών, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012 ως πρόσφυγας από τη Συρία.

Ο Αλ-Χαρντάν κατηγορείται για παροχή υλικής υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος και για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις του με την οργάνωση όταν ζήτησε την πολιτογράφησή του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κείμενο των κατηγοριών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Χιούστον.

Στην Καλιφόρνια, ο Αλ-Τζαγιάμπ συνελήφθη την Πέμπτη με κατηγορίες για ψευδή δήλωση, περιλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατίας, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν, όμως, ενδείξεις ότι ο Αλ-Τζαγιάμπ σχεδίαζε επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη μήνυσή του το FBI αναφέρει πως ο Αλ-Τζαγιάμπ είπε ψέματα για το ταξίδι του στη Συρία και για το ότι ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του για αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατικές ομάδες. “Θεέ μου, χάρισέ μας το μαρτύριο στο όνομά σου όσο θα πολεμάμε και δεν θα υποχωρούμε ένα μαρτύριο που θα σε κάνει ικανοποιημένο μαζί μας”, έγραψε σε κάποιον ο Αλ-Τζαγιάμπ, σύμφωνα με το FBI. Η αγωγή δεν κατονομάζει το άτομο στο οποίο απευθυνόταν το μήνυμα αυτό αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι ζει στο Τέξας, όπου συνελήφθη ο Αλ-Χαρντάν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως έναν χρόνο μετά την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλ-Τζαγιάμπ μετέβη στο εξωτερικό και αργότερα είπε ότι είχε πάει στην Τουρκία για να επισκεφθεί συγγενείς του. Η μήνυση περιλαμβάνει πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες επικοινωνίες όπου ο Αλ-Τζαγιάμπ συζητά τον τζιχάντ, καθώς και τη χρησιμοποίηση πυροβόλων όπλων και την εκπαίδευσή του με μαχητές. Είπε επίσης ότι βρισκόταν στη Συρία. Ο Αλ-Τζαγιάμπ αναμένεται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σακραμέντο σήμερα Παρασκευή (08.01.2016).

Ο βοηθός κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, Ρεπουμπλικανός μέλος του Tea Party (της Σάρα Πέιλιν), επικαλέστηκε τη σύλληψη στο Χιούστον ως έναν από τους λόγους για τους οποίους το Τέξας θέλει να εμποδίσει την επανεγκατάσταση σύρων προσφύγων. “Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα στην κυβέρνηση Ομπάμα ότι μπορεί να συμβεί και γιατί δεν θέλουμε πρόσφυγες να έρθουν στο Τέξας. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί, όπως μαρτυρούν τα σημερινά γεγονότα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πάτρικ.

Οι περισσότερες από τις 75 υποθέσεις για δραστηριότητα με έμπνευση το Ισλαμικό Κράτος αφορούν νεαρούς οι οποίοι φέρονται ότι επιδίωξαν να υποστηρίξουν την οργάνωση ταξιδεύοντας για να πολεμήσουν μαζί με τους μαχητές του στη Συρία ή βοηθώντας άλλους να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης “θα συνεχίσει να θεωρεί υπόλογους εκείνους που επιδιώκουν να ενταχθούν ή να συνδράμουν την υπόθεση της τρομοκρατίας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζον Κάρλιν.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese