Συγκλονίζουν τη Γερμανία οι δεκάδες επιθέσεις κατά γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία. Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει 16 υπόπτους, ενώ έχουν υποβληθεί 121 μηνύσεις….

 

Λήψη μέτρων εξετάζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ομάδα έρευνας «Πρωτοχρονιά», στην οποία εργάζονται 80 αστυνομικοί, «ταυτοποίησε 16 νεαρούς άνδρες οι περισσότεροι με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική», που «μπορεί» να ενέχονται στα γεγονότα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία, η οποία αντίθετα δεν κάνει λόγο για συλλήψεις.

Η αστυνομία θα προχωρήσει στην εξέταση των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας και των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων για να καθορίσει τον βαθμό εμπλοκής αυτών των ανδρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία αναφέρει προς το παρόν ότι έχει καταγράψει 121 μηνύσεις. «Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, πρόκειται για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα. Στις άλλες περιπτώσεις, διεξάγονται έρευνες για πρόκληση τραυμάτων ή κλοπές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η γερμανική εφημερίδα Bild και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρονται σε ένα έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο συντάχθηκε στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τα γεγονότα, και περιγράφει το χάος της βραδιάς του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, ενώ η αστυνομία έχει κατηγορηθεί για αμέλεια.

Ο συντάκτης του εγγράφου, ένα στέλεχος της αστυνομίας, γράφει πως «γυναίκες που έκλαιγαν ανέφεραν σεξουαλικές επιθέσεις» και ότι «θύματα και μάρτυρες απειλήθηκαν».

«Αστυνομικοί και περαστικοί κατάφεραν να εμποδίσουν βιασμούς» και «γυναίκες, συνοδευόμενες ή μη, υπέστησαν απερίγραπτη επίμονη παρενόχληση», συνεχίζει.

Η αστυνομία «δεν μπόρεσε να ελέγξει το σύνολο των γεγονότων, επιθέσεων, αδικημάτων … επειδή σημειώθηκαν υπερβολικά πολλά ταυτόχρονα», συνοψίζει ακόμη ο αξιωματικός.

Η βραδιά στιγματίσθηκε επίσης από ρίψη πυροτεχνημάτων εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την έκθεση, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει «θανάτους».

Μέρκελ: Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άσκησε σήμερα πίεση στις γερμανικές αρχές ζητώντας τους να εξιχνιάσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών.

«Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

«Το αίσθημα των γυναικών στα περιστατικά αυτά, ότι ήταν εντελώς ανυπεράσπιστες και στο έλεος των δραστών, είναι προσωπικά για μένα ανυπόφορο και έτσι είναι σημαντικό να έρθουν στο φως όλα όσα συνέβησαν», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος είπε ότι θα εξετάσει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της αλλαγής της νομοθεσίας και της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών.

«Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη βάση της πολιτιστικής συνύπαρξής μας στη Γερμανία και αυτό που ο κόσμος δικαίως περιμένει είναι οι δράσεις να ακολουθήσουν τα λόγια», δήλωσε.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως χρειάζεται η συνεχής αναθεώρηση της πολιτικής που διέπει τις απελάσεις «ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που δεν θέλουν να παραμείνουν μέσα στο νομικό μας πλαίσιο».  • nick greek

    ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΙΑΣΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΩ ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΜΟΥ.

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese