Μπόχα της μετεμφυλιοπολεμικής μοναρχοφασιστικής περιόδου αναδίδει το έγγραφο του… Συμβούλιου των Φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο απορρίπτεται μια ακόμα αίτηση του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να του χορηγηθεί η άδεια που δικαιούται εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση εκδόθηκε επί των ημερών της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης και του «δημοκράτη» υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, που δήθεν κόπτεται για τα δικαιώματα των κρατούμενων, επαγγελλόμενος μάλιστα τη διεύρυνσή τους, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Στον Δ. Κουφοντίνα δεν χορηγείται η άδεια που δικαιούται διότι δεν κάνει δήλωση αποκήρυξης των ιδεών του και διότι στη φυλακή «συγχρωτίζεται» με άλλους πολιτικούς κρατούμενους!

Ο Δ. Κουφοντίνας απαντά στο μετεμφυλιακό έγγραφο με μια δήλωση (δημοσιεύεται ολόκληρη παρακάτω), η οποία καταλήγει με το αυτονόητο γι’ αυτόν: «Οσο με αφορά, τη μόνη δήλωση που μπορώ να υποβάλω είναι ότι δεν πρόκειται να υπογράψω ποτέ δήλωση μετάνοιας, ούτε δήλωση αποκήρυξης των ιδεών μου».

Πριν παραθέσουμε ολόκληρο αυτό το κατάπτυστο έγγραφο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε και άλλη μια πρωτοτυπία. Το έγγραφο είναι… ανυπόγραφο. Φέρει μόνο μονογραφές, χωρίς τα ονόματα αυτών στους οποίους ανήκουν οι μονογραφές! Αλήθεια, τι λέει γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης; Μπορεί να υπάρξει δημόσιο έγγραφο χωρίς την υπογραφή αυτού που το εκδίδει;

Το εμφυλιοπολεμικό έγγραφο

Η αρμόδια Επιτροπή του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού αποφάσισε στις 29 Δεκέμβρη τη μη χορήγηση τακτικής άδειας στον Δ. Κουφοντίνα με το εξής σκεπτικό (διατηρούμε τη σύνταξη και την ορθογραφία του πρωτότυπου):
«διότι δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της τακτικής αδείας δεδομένου του ότι στο πρόσφατο παρελθόν, έχει δημοσιοποιήσει (με αναρτήσεις κειμένων στο διαδίκτυο) υποστηρικτικές απόψεις υπέρ της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων (ΕΛΑ-) Πυρήνες της Φωτιάς με μέλη των οποίων συγχρωτίζεται και εντός φυλακής και συγκεκριμένα στο χώρο που κρατείται όπου και τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις. Επιπροσθέτως κατά τη γνώμη δύο μελών του Συμβουλίου, ήτοι Προέδρου και Διευθύντριας Κ.Κ. Κορυδαλλού συμπλήρωσε τον απαιτούμενο ελάχιστο χρόνο κράτησης την 05.09.2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 55 παρ. 1 του Ν. 2776/99 όπως ισχύει, καθότι η εκτιομένη ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης και εκτιτέας πρόσκαιρης κάθειρξης 25 ετών, και συνεπώς για χορήγηση τακτικής άδειας απαιτείται πραγματική έκτιση 8 ετών από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και του 1/5 από την ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης, και ως εκ τούτου απαιτείται περαιτέρω δοκιμασία προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η καλή συμπεριφορά που επιδεικνύει εντός του καταστήματος δεν είναι προσχηματική».

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο τον Δ. Κουφοντίνα. Αφορά το σύνολο των κρατούμενων (πολιτικών και μη), αφού –πέρα από το αποκρουστικό σκεπτικό του- παραβιάζει ευθέως τον ίδιο το Σωφρονιστικό Κώδικα, όπως σωστά επισημαίνει στη δήλωσή του ο Δ. Κουφοντίνας. Και το ερώτημα είναι: θα επιτρέψουμε να παγιωθεί και να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς; Ουδείς δικαιούται να κλείνει τα μάτια του και να σιωπά.

Δήλωση του Δημήτρη ΚουφοντίναΕπειδή θεωρώ ότι τα δικαιώματα δεν είναι παραχωρήσεις της εξουσίας, αλλά κατακτήσεις έπειτα από σκληρούς αγώνες, κατακτήσεις τις οποίες όλοι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, από την πλευρά μου, όσο αφορά τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων, υποβάλλω από το 2011 – αραιά η αλήθεια είναι – αιτήσεις για το δικαίωμα της άδειας. Ολες αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονταν με συνοπτικές διαδικασίες και σαθρές αιτιολογήσεις.

Η τελευταία αίτηση που υπέβαλα επί «αριστερής» μνημονιακής κυβέρνησης ήταν τον Αύγουστο του 2015, η οποία, αφού «ξεχάστηκε» επί μήνες σε ένα συρτάρι, απορρίφθηκε τις τελευταίες μέρες του 2015. Η απόρριψη αυτή όμως μας αφορά όλους, επειδή εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής περιστολής κάθε δικαιώματος και της ποινικοποίησης κάθε κινητοποίησης (με πιο πρόσφατη, τη νομοθέτηση φυλάκισης τριών ετών για «παρεμπόδιση λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου» – προφανώς από τους αγρότες).

Στην περίπτωση της αίτησής μου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, καλυπτόμενο πίσω από μία εισαγγελέα, μεταμφιέζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής σε νομοθετικό «σώμα» που αποφασίζει ότι πλέον οι ισοβίτες δεν μπορούν να πάρουν άδεια στα 8 χρόνια, αλλά τώρα στα 13. Γράφοντας έτσι στα παλιά του τα παπούτσια τον ίδιο τον νόμο τους, τις γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου, τις αποφάσεις σε όλες τις φυλακές για παροχή άδειας σε εκατοντάδες ισοβίτες από τα 8 χρόνια, ακόμα και το ίδιο το υπουργείο που μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να ελέγξει κανένα Π.Σ. καμίας φυλακής για άδειες στα 8 χρόνια.

Ταυτόχρονα μετέτρεψε το Πειθαρχικό Συμβούλιο σε Επιτροπή ελέγχου και παροχής Πιστοποιητικού Κοινωνικών Φρονημάτων, αλλά και Επιτροπή Λογοκρισίας, αφού με εγκαλεί για δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απόψεων οι οποίες «υπερασπίζουν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Με κατηγορεί, επίσης, ότι «συγχρωτίζομαι» (sic!) με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, τους οποίους προφανώς θα έπρεπε να αποφεύγω ως σύγχρονα «μιάσματα».

Τέλος, μου ανακοινώνει ότι οφείλω να «δοκιμαστώ», δηλαδή να πάψω να υπερασπίζομαι τις ιδέες μου, να μην τις προβάλλω, να τις αποκηρύξω τελικά.

Είναι καιρός πλέον το υπουργείο να πάψει να κρύβεται πίσω από τα όργανα της φυλακής και να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν θέλει, ας καταργήσει τον νόμο για τις άδειες, ή ας τον τροποποιήσει με τη ρητή διατύπωση ότι, όσο αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους «δεν δικαιούνται άδειας», όπως επίσης και «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν», ας εισαγάγει τέλος έναν νέο 509, ώστε ο εξευτελισμός αυτής της «αριστεράς» να γίνει τέλειος.

Οσο με αφορά, τη μόνη δήλωση που μπορώ να υποβάλω είναι ότι δεν πρόκειται να υπογράψω ποτέ δήλωση μετάνοιας, ούτε δήλωση αποκήρυξης των ιδεών μου.

Δημήτρης Κουφοντίνας
Ειδική πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού
7.1.2016English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese