Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ζήτησε την Τετάρτη από τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά η δίκη των 50 προσώπων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας…

 

της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Η επιστολή του Ροχανί απευθύνεται στον Αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία διέρχονται κρίση με αφορμή την εκτέλεση ενός Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου.

Ο Ροχανί ζητά οι υποθέσεις των προσώπων που κατηγορούνται ότι πυρπόλησαν την πρεσβεία και εκείνων που συνελήφθησαν για παρόμοιες επιθέσεις στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Μασχάντ να εξεταστούν γρήγορα και να μην παραπεμφθούν στις καλένδες.

"Μια και καλή, αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον της ασφάλειας της χώρας, που συνιστούν προσβολή για την εξουσία, θα πρέπει να αποτρέπονται και να τιμωρηθούν εκείνοι που τις διέπραξαν καθώς και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές", γράφει ο Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος καταδίκασε την Κυριακή τα βίαια επεισόδια όμως η στάση του και οι συλλήψεις των υπόπτων δεν έπεισαν τη Σαουδική Αραβία που την ίδια ημέρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για τα επεισόδια έχουν συλληφθεί περίπου 50 πρόσωπα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese