Το Ισραήλ κατήγγειλε την Τετάρτη την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για το Ιράν, μολονότι η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες…

 

δυνάμεις να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις και προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

"Αυτή η βορειοκορεατική δοκιμή μας ανησυχεί διότι δημιουργεί προηγούμενο για το Ιράν", είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο της χώρας.

Ο υπουργός, που θεωρείται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, τόνισε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά "για να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις του, όπως το έκανε η Βόρεια Κορέα".

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πρώτη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, που είναι πολύ πιο ισχυρή από τις κλασικές ατομικές βόμβες. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο έγινε δεκτή με μεγάλες επιφυλάξεις από τους ειδικούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese