Για πρώτη φορά έπειτα από το 1922 και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, σήμερα (06/01) στη Σμύρνη, ο εορτασμός των Θεοφανίων. Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων έγινε, 94 χρόνια μετά, στο λιμάνι της πόλης,…

 

μπροστά από το κτίριο του ελληνικού προξενείου, ύστερα από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.

Για να πιάσουν τον σταυρό έπεσαν στα παγωμένα νερά επτά άνθρωποι. Το «παρών», δε, στην ιστορική στιγμή έδωσαν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην περιοχή, Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και μέλη της ομογένειας, ενώ πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κάλυψαν το γεγονός.

Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε ο Σκάι


VIDEO – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ από realmedialive

Τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Λορέντζο.

Στο μήνυμά του ο Πατήρ Κύριλλος ευχήθηκε «σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά να είναι πάντοτε παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο ίδιος, συγκινημένος, έστειλε την αγάπη του στην Ελλάδα «με σταγόνες από τον αγιασμό της Σμύρνης μαζί με τα δάκρυα αλλά και την χαρά των πρόγονων μας, σήμερα».


VIDEO – ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΥΡΙΛΛΟΥ από realmedialive

Παυλόπουλος: Το φως της Χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης

Ο εορτασμός των Φώτων – Αγιασμός στη Σμύρνη έπειτα από 94 χρόνια

Συγκινητικά Θεοφάνεια πρώτη φορά μετά τον ξεριζωμό του 1922

Βατραχάνθρωποι βούτηξαν στον Πειραιά

Πάτρα: 21χρονος έπιασε τον σταυρό

Τα έθιμα σε Κεφαλονιά και Λευκάδα

Οι παραδόσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Δοξασίες της Ανατ. ΜακεδονίαςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese