Αν επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, θα πρόκειται για "καταφανή παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πράξη "βαθιά λυπηρή", σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της…

 

Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

"Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμάνο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να "εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA".

Η IAEA δηλώνει "έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση" του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις "εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών".

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τρεις πυρηνικές δοκιμές το 2006, το 2009 και το 2013, δοκιμές που απαγορεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη και που κάθε φορά οδήγησαν σε μια αύξηση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνκ.

Η Πιονγκγιάνγκ αντιτίθεται στις επιθεωρήσεις της IAEA από το 2009.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese