Μετά την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο σχέδιο του… Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ελπίζοντας σε «πράσινο φως».

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ετοιμάζει… βαλίτσες για Παρίσι και Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογο του για το μείζον θέμα, το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις της Αθήνας με τους «θεσμούς». Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως είναι έκδηλη η ανησυχία για την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, με το ΔΝΤ πάντως να επιμένει στη σκληρή στάση και να απαιτεί μόνιμες παρεμβάσεις -δηλαδή περικοπές εδώ και τώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αντιρρήσεις υπάρχουν και από τους ευρωπαίους, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που όμως το υπουργείο Εργασίας θέλει να αξιοποιήσει για να αποφευχθούν οι επώδυνες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τους 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όχι μόνο, μέσα του όμως τρέμει για τις τυχόν αλλαγές που θα απαιτήσουν (και θα επιβάλλουν) οι δανειστές. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να έχει επαφές και με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα, ενώ δεν είναι τυχαίο πως στο Βερολίνο θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες εκτός από τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese