Σεισμός 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Βόρεια Κορέα φαίνεται να είναι τεχνητός και να συνέβη κοντά σε μια περιοχή γνωστή ως τόπος πυρηνικών δοκιμών

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε…

 

ότι ο σεισμός ήταν 5,1 βαθμών, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε πως σημειώθηκε 49 χιλιόμετρα από την περιοχή Πουνγκέρι, όπου η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πυρηνικά όπλα στο παρελθόν.

"Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών της Νότιας Κορέας", είπε τηλεφωνικά ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας στο Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να προβεί σε σημαντική ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Κορέας (03:30 ώρα Γκρίνουιτς/05:30 ώρα Ελλάδας), είπε το πρακτορείο, αναφερόμενο σε ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Ο ανώτατος εκπρόσωπος τύπου της Ιαπωνίας είπε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ήταν πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας.

Αμερικανός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, μιλώντας ανώνυμα, είπε, "Διερευνούμε τις πληροφορίες ότι έγινε πιθανό σεισμικό συμβάν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese