Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ

Τις τελευταίες ημέρες μια έρευνα της… Καπα Reasearch συζητήθηκε πολύ στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο αφού σύμφωνα με στοιχεία της καταλήγει ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διαχειρίστηκε καλύτερα την κρίση βγάζοντας δεύτερη την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ουσιαστικά δηλαδή θεωρούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάει από το κακό στο χειρότερο πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για την κοινή γνώμη τώρα που θα συζητηθεί το ασφαλιστικό και φέρνουν ποιο κοντά τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις….
Σύμφωνα με κάποιες δημοσιευμένες αναλύσεις για τα στοιχεία της έρευνας μεταξύ άλλων αναφέρονται σχετικά: “Η έρευνα της Καπα Reasearch για το Βήμα της Κυριακής περιέχει μεταξύ άλλων και ένα εντυπωσιακό εύρημα. Και μην μας πείτε ότι ο ΔΟΛ θυμήθηκε ξαφνικά να «αγαπήσει» εκείνον που χτυπούσε μέχρι πρόσφατα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το ποιος έχει διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, οι πολίτες απαντούν η κυβέρνηση Σαμαρά (20,9%) με δεύτερη την κυβέρνηση Τσίπρα (17,7%), ενώ το 45,9% απαντά καμία.

Δηλαδή, μόλις ένα χρόνο από τη νίκη του Τσίπρα στις εκλογές τις πρώτες και μόλις τρεις μήνες από τις δεύτερες, μόλις το 17% είναι ευχαριστημένο από τις προσπάθειες της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά.

Αντιθέτως, ένας στους 5 λέει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε την καλύτερη προσπάθεια για να γίνει διαχειρίσιμη η κρίση.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τσίπρας είναι στα… ντουζένια του ενώ ο Σαμαράς έχει αποχωρήσει από οποιαδήποτε δημόσια θέση..
Η έρευνα είναι και μια δικαίωση του Σαμαρά και όσων δούλεψαν σκληρά για να βγει η χώρα από την κρίση.
Πέρυσι τέτοια εποχή ο Σαμαράς παρέδωσε μια χώρα που είχε σταθεί στα πόδια της και τον κόσμο που είχε πάρει θάρρος και περίμενε μια καλύτερη χρονιά.
Ο ρους της ιστορίας θα είχε αλλάξει αν πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε Σταύρο Δήμα Πρόεδρο, δεν γίνονταν εκλογές και η προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συνεχιζόταν. Αν ήταν να πέσει ας έπεφτε το φθινόπωρο του 2015, όταν όμως η Ελλάδα θα είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Τουλάχιστον δεν θα πάθαινε όσα έπαθε τους τελευταίους μήνες.

Ο Σαμαράς τους το έλεγε αλλά δεν τον άκουγαν, ο κόσμος είχε πιστέψει στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Αν άφηναν εκείνη την κυβέρνηση λίγους ακόμη μήνες τώρα οι πολίτες δεν θα την νοσταλγούσαν περισσότερο από την τωρινή.

Η έρευνα έχει κι άλλα επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία:

Το 30%, περίπου, των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος, ενώ το 60% προτείνει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 60,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, το 10,3% απαντά πως δεν γνωρίζει, δεν απαντά και το 28,9% ζητάει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το 69,5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το 2015 ήταν «έτος ελπίδας και απογοήτευσης από την πολιτική, ενώ το 55.1% προβλέπει ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Αντίστοιχα για το 71,5% των ερωτηθέντων τα πράγματα στην Ελλάδα πήγαν προς το χειρότερο, ενώ σε ό,τι αφορά την προσωπική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση λένε, σε ποσοστό 65,6%, ότι η κατάσταση χειροτέρεψε.

Το 57,7% είναι απαισιόδοξο για την οικονομική του κατάσταση και για το 2016, ενώ ένας στους δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει και ότι θα χρειαστεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Ως σημαντικότερο γεγονός του 2015, το 58,7% των ερωτηθέντων αναδεικνύει τα capital controls.

Αντίστοιχα, ως τα σημαντικότερα πρόσωπα που επηρέασαν τα πράγματα στη χώρα οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν σε ποσοστό 70,4% τον Αλέξη Τσίπρα και σε ποσοστό 39,7% τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συμπέρασμα: Οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν πολιτικές εξελίξεις το 2016, πτώση της παρούσας κυβέρνησης και κάποιο άλλο σχήμα, απαισιοδοξούν για το μέλλον της χώρας και νοσταλγούν εκείνους που κυβέρνησαν στηριζόμενοι στο εθνικό καθήκον.”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese