Η δολοφονία, το Σάββατο, της νέας δημάρχου μιας πόλης του κεντρικού Μεξικού αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή, με στόχο να εκφοβισθούν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην πολιτεία Μορέλος και να μην αναμιχθούν στις προσπάθειες…

 

των αρχών να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ των ναρκωτικών, εκτίμησε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Μια ομάδα ενόπλων δολοφόνησε το Σάββατο τη Χισέλα Μότα, νέα δήμαρχο της πόλης Τεμίσκο, που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της, την Πρωτοχρονιά. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρία πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος και μια γυναίκα, τέθηκαν υπό κράτηση από τις μεξικανικές αρχές.

Η δολοφονία της Μότα αποτελεί μια «ξεκάθαρη απειλή για τους δημάρχους που έχουν αναλάβει τελευταία τα καθήκοντά τους να μην δεχθούν τον συντονισμό» και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που αποκαλείται «ενοποιημένη διοίκηση» και προβλέπει την ενσωμάτωση της πολιτειακής αστυνομίας στους δήμους, είπε ο Γκράθο Ραμίρες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Μορέλος.

Η Μότα «είχε ανακοινώσει δημόσια την απόφασή της» να συνεργαστεί ενεργά με αυτή την πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Οι δήμοι πρέπει να αποδεχθούν τη διοίκηση της Πολιτειακής Επιτροπής Ασφάλειας (ΠΕΑ), συνέχισε ο ίδιος.

Όμως περίπου οι μισές από τις 30 κοινότητες της πολιτείας Μορέλος, χωρίς να εξαιρείται η πρωτεύουσά Κουερναβάκα, εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την ένταξή τους στην ΠΕΑ.

Το Τεμίσκο, περίπου 90 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, είναι μια από τις πόλεις του Μεξικού που υφίστανται ένα σφοδρό κύμα εγκληματικότητας από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες επιδίδονται κυρίως σε εμπορία ναρκωτικών και δρουν συχνά με τη συνέργεια διεφθαρμένων αστυνομικών.

Μια από τις συμμορίες αυτές είναι το καρτέλ Guerreros Unidos (Ενωμένοι Μαχητές), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2014 στη γειτονική πολιτεία Γκερέρο.

Πολλοί αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό το 2006, ο απολογισμός του οποίου ξεπερνά τους 100.000 νεκρούς κατά επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese