Τα πεφταστέρια προκαλούν δέος σε κάθε εμφάνιση του φαινομένου, το οποίο… μπορεί και να προβλεφθεί πότε θα συμβεί με απόλυτη ακρίβεια.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι καλύτερες ημερομηνίες για απολαύσετε αυτή την υπέροχη βροχή αστεριών:

Τεταρτίδες – 4 Ιανουαρίου

Οι Τεταρτίδες (Quadrantids, QUA) είναι μια βροχή μετεώρων έντονη αλλά σύντομη, καθώς η φάση αποκορύφωσης διαρκεί λίγο, περίπου δύο ώρες. Στην πρώτη βροχή αστεριών της χρονιάς, που παρατηρείται καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο, ο ρυθμός πτώσης των μετεώρων υπολογίζεται στους 80 την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δυστυχώς, αν και μία από τις μεγαλύτερες του έτους, η συγκεκριμένη βροχή είναι σχετικά δυσδιάκριτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αυτήν την εποχή.

Λυρίδες – 22 και 23 Απριλίου

Ορατές από το βόρειο ημισφαίριο, οι Λυρίδες είναι τα πρώτα “πεφταστέρια” της άνοιξης και είναι γνωστές για τις μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, αλλά στο αποκορύφωμά εκτιμάται ότι θα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και θα πυρακτώνονται έως 20 μετέωρα ανά ώρα. Πηγή προέλευσής τους είναι ο κομήτης C/1861 G1 “Θάτσερ”, τον οποίον ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ.

Περσείδες- 12 και 13 Αυγούστου

Πρόκειται για τη διασημότερη βροχή διαττόντων αστεριών. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Το φαινόμενο είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Ωριωνίδες – 21 και 22 Οκτωβρίου

Αν και οι Ωριωνίδες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται αυτές τις δύο ημέρες. Οι Ωριωνίδες οφείλουν το όνομά τους στο ότι φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την “ουρά” που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Λεοντίδες – Μέσα Νοεμβρίου

Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση περίπου 15 διαττόντων κάθε ώρα.

Διδυμίδες – 13 και 14 Δεκεμβρίου

Οι Διδυμίδες (Geminids, GEM) μαζί με τους Τεταρτίδες είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη. Σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese