Γράφει ο Μαγια
Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει, μας κυνηγάει…

Γύρω σε κάθε βλέμμα το συρματόπλεγμα

γύρω στην καρδιά μας το συρματόπλεγμα

γύρω στην ελπίδα το συρματόπλεγμα

Πολύ κρύο, πολύ κρύο, πολύ κρύο εφέτος.

Γιάννης Ρίτσος

Τέτοιες μέρες, πέρσι, έπνεε άλλος αέρας. Η πτώση του εθελόδουλου κυβερνητικού θιάσου, Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, στέλνοντας μηνύματα αυτοπεποίθησης, αξιοπρέπειας και ελπίδας για την αποτίναξη του Μνημονιακού ζυγού.

Μέσα σε 12 μήνες η Ελλάδα και η Αριστερά έζησαν την ανατροπή, την ελπίδα, τη μάχη, τον εκβιασμό και το πραξικόπημα, τη συνθηκολόγηση και το τρίτο Μνημόνιο.

Η Μνημονιακή ατζέντα του 2016 για την Ελλάδα είναι πολύ βαριά.

Οι δανειστές επείγονται να ολοκληρώσουν το «πλιάτσικο» στην Ελλάδα, παίρνοντας τα εναπομείναντα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και φτιάχνοντας μία ακόμη «συμφέρουσα» αγορά εργασίας.

Οι κυβερνώντες καίγονται να ανοίξει μία συζήτηση για το χρέος στην οποία θα οικοδομήσουν το δικό τους success story, ώστε να «γυρίσουν το κλίμα». Πριν φουσκώσει η λαϊκή δυσαρέσκεια, και γεμίσουν οι δρόμοι κι οι πλατείες.

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 60 ημέρες, με ορόσημο το ασφαλιστικό που έρχεται στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, καθώς εμπεριέχει ισχυρό ενδεχόμενο αναδιατάξεων του πολιτικού σκηνικού.

Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα προς τους δανειστές ότι θα τηρηθεί η συμφωνία, «χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες».

Σχεδόν ταυτόχρονη η απάντηση των δανειστών δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα: «Δεν νοείται» να υπάρξει «νέα οπισθοδρόμηση» στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, ζητώντας παράλληλα από όλα τα Μνημονιακά μέρη της Βουλής να στηρίξουν τα μέτρα.

Ο «ταλιμπάν» των Μνημονίων, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην αξιολόγηση «θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», ενώ δεν διστάζει να στάξει χολή για την κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει αρνητική την εμπειρία των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2015, τονίζοντας ότι «επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία».

Η νέα χρονιά φαντάζει το ίδιο κακή με εκείνη που μόλις έφυγε.

Ωστόσο, υπάρχει μία χαραμάδα αισιοδοξίας. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, η ενίσχυση των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λιτότητα, όχι μόνο στον Ευρωπαϊκό Νότο, μπορεί να εξαναγκάσουν το Βερολίνο να χαλαρώσει τα γκέμια της Μνημονιακής βαρβαρότητας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese